Dejavnosti
Raziskovalne naloge » Informatika » AirSlovenia - Mobilna aplikacija za prikazovanje onesnaženosti zraka v Sloveniji

AirSlovenia - Mobilna aplikacija za prikazovanje onesnaženosti zraka v Sloveniji

Avtorja:
Nejc Hirci, 4.a, Vid Klopčič, 4.a
Mentorica:
Alenka Mozer – Gimnazija Vič
Somentorja:
dr. David Kocman – IJS, dr. Janja Turšič – ARSO
Ključne besede:
onesnaženje zraka, vremenske postaje, aplikacija za kvaliteto zraka, AirSlovenia, kvaliteta zraka, zemljevid onesnaženosti zraka, indeks kvalitete zraka, AQI
Povzetek:

Zaradi hitro rastoče industrije, prometa in velike gostote prebivalstva je na svetu veliko mest, kjer so dnevno prekoračene dovoljene vrednosti onesnaževalcev v zraku. Zato sva dva srednješolca iskala način, kako bi uporabnike čimbolj poljudno obveščala o tej problematiki. Ker so mobilni telefoni postali vsakdanji osebni pripomoček, se nama je zdelo smiselno narediti aplikacijo, s katero bodo podatki o kakovosti zraka vedno na voljo tistim, ki jih potrebujejo.

Aplikacijo AirSlovenia razvijava že približno štiri leta; od prve različice, ki je bila narejena v sodelovanju z evropskim projektom za ozaveščanje zraka CITI-SENSE, se je marsikaj spremenilo; projekt se je septembra 2016 zaključil in obljubljene mreže senzorskih postaj v mestih so žal prav vse pristale v skladiščih. Potrebovala sva novo referenčno točko, na kateri bi temeljila najina aplikacija, ki je nenadoma ostala brez vseh podatkov. Vzpostavila sva kontakt z dr. Janjo Turšič na Agenciji RS za okolje. Dogovorili smo se za sodelovanje: za mobilne naprave bi onesnaženje zraka v Sloveniji prikazali z najino aplikacijo, ki bi tako pokrila vse uporabnike pametnih telefonov, saj je zanje spletna stran ARSO manj primerna že zaradi neprilagojenosti na manjši zaslon.

Aplikacija bo ponujala od osnovnih podatkov o onesnaževalcih, povprečne onesnaženosti uporabnikovega okolja do zemljevida vseh postaj v Sloveniji. Državljani Slovenije pogosto kličejo ARSO obveščevalni center, da bi izvedeli trenutno kvaliteto zraka. Zaskrbljene mame, vzgojiteljice v vrtcih in učiteljice v osnovnih šolah zanima, če lahko peljejo otroke v naravo; tudi rekreativni ali profesionalni športniki želijo vedeti, ali je primerno izvajati športne dejavnosti na prostem; najina aplikacija jim bo dobrodošel vir ažurnih podatkov. Sama aplikacija je trenutno v razvojni fazi v trgovini Google Play in bo izšla v najkrajšem možnem času (predvideno 2-3 mesecih).