Dejavnosti
Raziskovalne naloge » Kemija » Baldrijan kot naravno pomirjevalo in njegova komercialna uporaba

Baldrijan kot naravno pomirjevalo in njegova komercialna uporaba

Avtorice:
Manca Peklenik, Maja Petrovič, Sabina Trpin, 3.d
Mentorica:
Alenka Mozer
Somentorica:
Staša Kastelic (farmacevtka)
Ključne besede:
naravna pomirjevala, baldrijan, farmacevtska pomirjevala, kromatografija
Povzetek:

Na Inštitutu za varovanje zdravja Slovenija so ugotovili, da pomirjevala uporablja veliko Slovencev, med njimi predvsem ženske. Do enakih rezultatov smo prišle tudi same, saj smo ugotovile da je uporaba pomirjeval zelo pogosta pri ženskah starih med 25 in 50 let, predvsem zaradi službe in družine.

Ko uporaba farmacevtskih pomirjeval ni nujno potrebna, lahko za pomiritev uporabimo tudi naravna pomirjevala, ki so človeškemu telesu bolj prijazna in ne povzročajo odvisnosti.

Prav zaradi tega se nam je zdelo zanimivo, da si podrobneje pogledamo komercialno dosegljiva naravna pomirjevala, njihovo uporabo, posledice in vsebnost pomirjevalnih učinkovin.

Raziskovale smo, zakaj Slovenci raje posežemo po zdravilih v obliki tablet in ugotovile, da je razlog v priročnosti in v prepričanju, da so tablete bolj učinkovite. Pogledale smo si tudi vsebnost baldrijanove droge v najštevilčnejše uporabljenih baldrijanovih pripravkih in ugotovile, da največjo koncentracijo le-tega vsebujejo tinkture in da je mnenje Slovencev o večji učinkovitosti tablet zmotno. Prepričane smo bile, da po pomirjevalnih pripravkih največ posegajo ljudje med 25 in 50 letom starosti, kar se je izkazalo za pravilno, saj so pod velikim stresom zaradi službe.