Dejavnosti
Raziskovalne naloge » Kemija » Nano Slovenija

Nano Slovenija

Avtor:
Miha Jerala, 4.d
Mentorica:
Alenka Mozer
Somentorica:
Dr. Iva Hafner Bratkovič – Kemijski Inštitut
Ključne besede:
DNK, DNK-origami, nanostrukture, Slovenija
Povzetek:

Nanotehnologija je ena najhitreje razvijajočih se znanstvenih disciplin z velikim tehnološkim potencialom. V zadnjih letih so znanstveniki razvili tudi postopke za tvorbo nanostruktur na osnovi DNK.

V raziskovalni nalogi sem se seznanil s tvorbo nanostruktur na osnovi DNK-trokrakih zvezd, glavni cilj moje naloge pa je bil oblikovati DNK v obliko Slovenije po principu DNK-origami. Metoda sestavljanja DNK-origamijev deluje tako, da z več kratkimi verigami DNK zvijemo dolgo verigo DNK v poljubno obliko (Rothemund, Nature, 2006). Zaporedje 227 kratkih verig sem določil s programom SARSE, pri čemer pa sem moral pri programu najprej odpraviti nekaj napak. Sintetizirane oligonukleoitide (kratke verige) sem nato zmešal z dolgo verigo (enoverižno DNK bakteriofaga M13mp18) in s posebnim postopkom sestavil DNK-origami Slovenije. Rezultat sem nato preveril pod mikroskopom na atomsko silo, kjer so se videle jasne podobe DNK v obliki Slovenije.

Z izdelavo DNK-origamija Slovenije sem dosegel cilj svoje raziskovalne naloge in tudi pokazal, da imamo v Sloveniji vso potrebno tehnologijo za oblikovanje nanomaterialov s pomočjo DNK.