Dejavnosti
Raziskovalne naloge » Kemija » Parfumi in eterična olja

Parfumi in eterična olja

Avtorica:
Petra Klanšek, 2.d
Mentorica:
Tanja Cvirn Pavlin
Ključne besede:
parfumi, eterično olje, citrusi, destilacija z vodno paro, zaznava vonja
Povzetek:

Parfumi, ki so pogosti spremljevalci naših življenj, so zmesi velikega števila različnih spojin. Med njimi najdemo tudi številna eterična olja. Eterična olja spadajo med najbolj značilne skupine naravnih snovi z vonjem. Ker imajo številna eterična olja zdravilne učinke, jih, poleg uporabe v parfumih, kozmetičnih ter prehrambnih izdelkih, uporabljajo v farmacevtskih izdelkih, pa tudi v aromaterapiji.

Naloga Parfumi in eterična olja predstavi parfume in njihovo sestavo, delitev, uporabo skozi zgodovino, omembe parfumov v literaturi, glasbi in umetnosti. Podrobneje je predstavljena skupina citrusov kot virov za eterična olja.

Ob delu z viri in literaturo sem se v šolskem laboratoriju spoznala z metodo destilacije z vodno paro, ki je ena izmed metod za pridobivanje eteričnih olj. Pridobila sem eterična olja citrusov – limone, pomaranče, grenivke in limete. Pridobljena eterična olja sem uporabila za raziskovanje zaznave vonja in preverila, ali dijaki po vonju prepoznajo eterična olja iz različnih virov.

Ugotovila sem, da je vsebnost eteričnih olj v različnih virih majhna, tako je bilo tudi produkta malo. Dijaki so z vonjem eterična olja iz različnih virov relativno dobro določili in med seboj ločili, ob pomoči z navedbo virov pa rezultati niso bili bistveno boljši.