Dejavnosti
Raziskovalne naloge » Kemija » Prehransko dopolnilo s sokom granatnega jabolka

Prehransko dopolnilo s sokom granatnega jabolka

Avtorici:
Sara Jamnik, 3.f, Helena Perić, 3.f
Mentorice:
Alenka Mozer – Gimnazija Vič, dr. Mihaela Skrt - Katedra za biokemijo in kemijo živil, Biotehniška fakulteta UL, dr. Nataša Poklar Ulrih - Katedra za biokemijo in kemijo živil, Biotehniška fakulteta UL
Ključne besede:
granatno jabolko, mikrokapsulacija, liofilizacija, antioksidanti, antocianinini
Povzetek:

Zdravilni učinki granatnega jabolka so znani že stoletja, sam sadež je bil v mnogih krajih simbol zdravja in bogastva. Zaradi vedno večje ozaveščenosti o pomenu zdravega življenja in ustrezne prehrane, je bilo opravljenih že precej raziskav, ki so le še potrdile in utrdile sloves granatnega jabolka.

Cilj raziskovalne naloge je bil pripraviti prehransko dopolnilo s sokom granatnega jabolka. Želeli smo učinkovito kapsulirati antocianine in antioksidante, ki so v soku granatnega jabolka, in preprečiti razgradnjo teh komponent. Za doseg cilja smo uporabili metodi liofilizacije in mikrokapsulacije. Z njima smo dosegli, da so antocianini in antioksidanti ostali nespremenjeni. Z liofilizacijo smo dobili suh ekstrakt soka granatnega jabolka in nespremenjene ohranjene antioksidante in antocianine. Z mikrokapsulacijo pa smo ta suhi ekstrakt z inulinom ovili v polisaharidno mešanico za doseg dolgoročne stabilnost. Med mnogimi različnimi polisaharidi je bil izbran prav inulin in sicer zaradi svojih prebiotičnih sposobnosti, ki so naredile naše prehransko dopolnilo še bolj zdravo. Končni rezultati so pokazali, da velikost mikrokapsul vpliva na hitrost in količino sproščenih antocianinov in antioksidantov. Ugotovili smo tudi, da koncentracija soka granatnega jabolka le do neke mere pozitivno vpliva na količino kapsuliranih antocianinov in antioksidantov. Z drugimi besedami, če povečamo koncentracijo antocianinov in antioksidantov, to še ne pomeni da bo tudi koncentracija le-teh v kapsulah višja.