Dejavnosti
Raziskovalne naloge » Kemija » Probiotiki v prehrani in vplivi različnih sestavin prehrane na probiotike

Probiotiki v prehrani in vplivi različnih sestavin prehrane na probiotike

Avtorja:
Maksimiljan Adamek, 2.f , Domen Lenarčič, 2.f
Mentorica:
Alenka Mozer
Somentorici:
Elizabeta Tratar Pirc in Darja Sovan
Ključne besede:
probiotiki, prebiotiki, antibiotiki, prebava, prehrana
Povzetek:

Raziskovali smo, kaj so probiotiki, kakšno vlogo imajo na zdravje ljudi in katera živila vplivajo na njihovo delovanje. Podatke smo zbirali iz strokovnih znanstvenih in poljudnoznanstvenih virov. Z eksperimenti, izvedenimi v šolskem laboratoriju, smo ugotavljali, kako višje koncentracije prebiotikov (snovi, ki ugodno vplivajo na probiotike) in antibiotikov (snovi, ki negativno vplivajo na bakterije), ki jih najdemo v nekaterih živilih ali v zdravilih, vplivajo na količino in delovanje probiotikov v organizmu.

Probiotiki so žive bakterije, ki imajo zelo pomembno vlogo v prebavi in pri imunskem sistemu. Z eksperimenti smo dokazali, da prebiotiki ugodno vplivajo na rast probiotičnih bakterij, medtem ko jo antibiotiki zavirajo. Nekatera živila vsebujejo predvsem prebiotike (topinambur - Helianthus tuberosus) ali antibiotike (česen – Allium sativum), druga pa vsebujejo oboje (čemaž – Allium ursinum, drobnjak – Allium schoenoprasum) in je učinek posamezne snovi odvisen od koncentracije.

Cilj raziskave je bil ugotoviti vpliv nekaterih snovi, ki so pogosto ali občasno prisotne v naši prehrani, na rast probiotičnih bakterij. Snovi, ki jih pogosto uživamo, so npr. naravni antibiotiki, prisotni v različnih rastlinah, ter prebiotiki, tudi prisotni v hrani rastlinskega izvora, ki pa ugodno vplivajo na rast probiotičnih bakterij. Občasno pa ob infekcijah uživamo zdravila antibiotike, ki jih predpiše zdravnik in so izdelki farmacevtske industrije.

Sklepali smo, da bodo živila, ki vsebujejo antibiotike, zavirala rast probiotičnih bakterij (česen, čemaž, Ospamox), prebiotična živila pa bodo spodbujala rast probiotikov (topinambur). Vpliv nekaterih živil, ki vsebujejo obe vrsti snovi, prebiotike in antibiotike, na rast probiotičnih bakterij je odvisen od razmerja oz. količin teh snovi (drobnjak, čemaž).