Dejavnosti
Raziskovalne naloge » Psihologija » Kaj je to ljubezen?

Kaj je to ljubezen?

Avtorica:
Špela Stražišar, 3.b
Mentorica:
Majda Šajn Stjepić
Ključne besede:
Povzetek:

Ljubezen je fenomen, ki nas že od nekdaj prevzema, navdušuje in spravlja v obup. Mnogi so prepričani, da je to največ kar zmore človek in jo uvrščajo v sam vrh življenjskih vrednot. Glavni cilj marsikaterega človeka je najti tisto pravo ljubezen, dušo dvojčico.

Pa prava ljubezen sploh obstaja? Je smisel ljubezni v tem da najdemo nam namenjeno osebo? Ali ljubezen prinaša srečo? In kaj sploh je prava ljubezen?

Poznamo nešteto definicij ljubezni. Vsak si čustvo drugače razlaga, vsak ga čuti drugače, vsak ga drugače opiše. Tako si nista niti dva strokovnjaka popolnoma enaka v svojem mišljenj. Je sreča in je breme. Je bolezen in hkrati zdravilo za marsikatero bolezen. Ali sploh obstaja splošno veljavna, objektivna in univerzalna definicija ljubezni?

Tudi naši pogledi na ljubezen se spreminjajo. Spreminjajo z nami. Z tem ko odraščamo, postajamo bolj zreli, začenjamo sprejemati stvari bolj resno. Naš pogled se oblikuje pod vplivom okolice: opazujemo starše in prijatelje, beremo romane, gledamo filme, doživljamo in občutimo. Le kako se v dojemanju ljubezni razlikujejo 8 letni otrok, gimnazijec, poročen moški in starejša gospa? Kdaj je pravi čas da se človek zaljubi?

Z ljubeznijo se srečamo na vsakem koraku, pa naj smo še tako stari ali mladi. Kolikokrat v življenju pa se pravzaprav srečamo s tisto pravo ljubeznijo?