Dejavnosti
Raziskovalne naloge » Sociologija » Ekstremni športi v sodobni družbi

Ekstremni športi v sodobni družbi

Avtorica:
Mojca Haberman, 3.f
Mentor:
dr. Matjaž Poljanšek
Ključne besede:
Ekstremni šport, potapljanje na vdih, moški/ženske, adrenalinski šport
Povzetek:

Sama se veliko ukvarjam z ekstremnim športom.Treniram potapljanje na vdih, zato sem še posebej želela raziskovati to temo. Zanimala me je nasploh definicija ekstremnega športa, saj se mi je vedno zdela nenatančna. Veliko ljudi tudi enači ekstremne športe z adrenalinskimi športi, vendar sem v nalogi dokazala nasprotno.

Ukvarjala sem se tudi z ženskami v ekstremnem športu. Slišala sem veliko stereotipov, da ženske niso za te vrste športov. V raziskovalni nalogi sem na primeru državnega prvenstva v potapljanju na vdih dokazala, da smo prav ženske dovolj zrele in pametne za tako nevarne športe. Res pa je, da ne dosegamo enakih rezultatov kot moški. V nalogi sem se dotaknila tudi kulturnih in psiholoških značilnosti ekstremnih športnikov.

Del naloge vsebuje tudi intervju s slovensko potapljačico na vdih Alenko Artnik. Leta 2017 je postala svetovna prvakinja v konstantni obtežitvi z monoplavutjo. V intervjuju je povedala nekaj o svojih začetkih in načrtih za prihodnost. Pomagala mi je razumeti ženske v ekstremnem športu.