Dogodki in novice

Tekmovanje raziskovalcev I-SWEEEP 2014

Na olimpijadi mladih raziskovalcev I-SWEEEP (International Sustainable World Energy Engineering Environment Project Olympiad), ki je potekala od 30. aprila do 5. maja v Houstonu (ZDA), sta Gimnazijo Vič zastopali dijakinji Urša Pirc in Maja Vidmar.

V finale tekmovanja, ki letos poteka že sedmič zapored, se je uvrstilo 385 nalog iz skupaj 110 držav (66 držav sveta in 44 držav ZDA).

Na tekmovanju sta s predstavitvijo raziskovalne naloge z naslovom Microplastics in Washing Machine Wastewater, ki sta jo izdelali pod mentorstvom prof. Alenke Mozer (Gimnazija Vič) in zunanjega mentorja dr. Andreja Kržana (Kemijski inštitut Ljubljana), osvojili srebrno medaljo. Dijakinji sta kvantitativno določili količino izločenih poliestrskih mikrovlaken pri pranju odej iz flisa v odpadno vodo. To jima je uspelo s filtrirnim sistemom, izdelanim v šoli.

Gimnazija Vič je na tem tekmovanju zelo uspešno sodelovala že petič, tokrat pa so bili na tekmovanju še dijak Gimnazije Novo mesto in bivši dijak II. gimnazije Maribor, ki sta prejela bronasti medalji.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka