Dogodki in novice

ACSL

24. in 25. maja je potekalo mednarodno tekmovanje ACSL (American Computer Science League), na katerem je sodelovala tudi ekipa Gimnazije Vič v sestavi Tina Lekše 1.d, Rok Kos 1.c, Luka Kolar 2.a, pod mentorstvom Jureta Slaka in vodstvom Klare Pugelj, prof. mat.

Več o tekmovanju si lahko preberete na www.acsl.org. Ekipa Gimnazije Vič sodeluje v Intermediate 3 skupini in je po štirih kvalifikacijskih kolih uvrščena na 4. mesto v skupnem seštevku.

Na All-star tekmovanju, v katerega se prebijejo le najboljše ekipe iz celega sveta, je zasedla v svoji kategoriji 13. mesto. Tekmovanje je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega, kjer vsak tekmovalec zase odpiše teoretični test iz vnaprej poznanih snovi, in praktičnega, kjer člani ekipe skupinsko programirajo na enem samem računalniku. Na praktičnem delu je bila naša ekipa skupno tretja, na teoretičnem delu pa ni bila tako močna in padla na končno 13. mesto. Rezultate najboljših ekip si lahko ogledate na tej povezavi: (pdf).

1. dan

Danes je ekipa uspešno prepotovala celo pot iz Brnika do Washingtona DC, kjer smo se po napornem dnevu namestili. Nato smo si rekli, saj smo vendar v Ameriki, in odšli v McDonalds na večerjo. Sledil je še nočni ogled centra mesta in zaslužen počitek.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8 slika9 slika10

2. dan

Po obilnem ameriškem zajtrku smo odšli na ogled Washingtona. Dopoldne smo si ogledali najbolj znane spomenike in zgradbe, popoldne pa smo odšli tudi v Air & Space museum. Nato smo se odpravili na petstokilometrsko pot do Raleigha, v Severni Karolini, kjer bo potekalo tekmovanje. Na poti smo izkusili tudi tipičen ameriški rush-hour in nadaljevali z preizkušanjem lokalne kuhinje in z namenom, da bomo jedli raznoliko, smo se tokrat odpravili v Burger King-a. Zvečer smo se uspešno namestili v hotelu in si odpočili.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8

3. dan

Danes smo dopoldne odšli na ogled kampusa univerze Duke university, kjer smo si ogledali botanični vrt, knjižnico, kjer smo našli tudi kakšno knjigo o Sloveniji, in si ogledali tudi katedralo v centru kampusa. Popoldne smo se odpravili v ameriške nakupovalnem centre in si ogledali tudi kakšno čudo ameriške civilizacije, kot na primer avtomatizirane vozičke za vožnjo po Walmartu.

slika0 slika1 slika2 slika3

4. dan

Dopoldne smo si ogledali mesto v katerem poteka tekmovanje, mestno hišo, se peljali z avtobusom po mestu in si ogledali njegovo zgodovinsko podobo v muzejskem parku. Po kosilu v Taco Bellu smo odšli na rojstnodnevno nakupovanje za sveže šestnajstletno Tino. Popoldne je bila na vrsti prijava na tekmovanje in practice session, kjer smo lahko stestirali tekmovalno okolje in se pripravili na jutrišnji dan. S teoretičnimi in praktičnimi pripravami smo nadaljevali tudi v hotelu, na koncu pa smo si postregli še s torto in lubenico ter Tini zaželeli vse najboljše.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7

5. dan

Današnji dan je potekal v duhu tekmovanja. Že ob devetih zjutraj se je tekmovanje otvorilo s praktičnim delom, medtem pa sta mentorja pazila in ocenjevala druge tekmovalce. Sledila sta kosilo in teoretični del. Naša ekipa je dosegla odlično 13. mesto od 47 ekip v naši kategoriji. Po podelitvi nagrad smo odšli na večerjo in se napotili proti hotelu.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4

6. dan

Zadnji dan smo si privoščili dolg spanec, saj naš je čakala dolga vožnja do Washingtona. Okoli dvanajstih, ko smo končno uspeli natisniti vse letalske karte, smo se odpravili in se 6 ur vozili (z vmesnim postankom v še enem nakupovalnem centru, seveda), uspešno oddali avto in se presenetljivo hitro prebili skozi kontrole na letališču. Po še več urah letenja smo končno prispeli na sončen Brnik in tako sklenili potovanje.

slika0 slika1 slika2 slika3

Radi bi se zahvalili Juretu Slaku, ki nas je celo leto pripravljal s praktičnimi nalogami (in malo manj s teoretičnimi) in prof. Klari Pugelj, ki je pogumno sprejela nalogo, da nas spremlja na tekmovanju, prav tako pa tudi prof. Heleni Medvešek, mentorici ekipe Škofijske klasične gimnazije, ki nam je s pomočjo svojih večletnih izkušenj s teh tekmovanj zelo pomagala pri organizaciji. Čestitamo tudi njeni ekipi ki je dosegla vrhunski rezultat in se uvrstila na 2. mesto v isti skupini.