Dogodki in novice

Projekt POVEZANI-v iskanju rešitev

V okviru projekta POVEZANI smo se dijaki Gimnazije Vič in mentorici udeležili CFMUNESCO konference v Čedadu in mednarodne izmenjave z beneškimi Slovenci, dijaki šole Convitto Nazionale Paulo Diacono Cividale del Friuli. Izmenjava je od 3. do 6. decembra 2016 potekala v italijanskem mestu Čedad, ki je zaradi bogate langobardske kulturne dediščine pod Unescovo zaščito.

V okviru CFMUNESCO konference je sodelovalo 200 mladih iz Italije, Avstralije, Nizozemske, Argentine, Bangladeša, Rusije in Slovenije. Naši dijaki Elnur Smajić, Maruša Kos, Lara Bogme, Julija Vulić, Una Haznadar in Ira Lozar Zajec so kot delegati Angole in Republike Južna Afrika zelo aktivno in izjemno uspešno sodelovali v naslednjih odborih: Odbor za UNESCO, Odbor za zaščito žensk, Odbor za rdeči križ in rdeči polmesec ter v Varnostnem svetu ZN. Julija Vulić je bila v Odboru za rdeči križ in rdeči polmesec izbrana za tretjo najboljšo delegatko, med vsaj dvesto resolucijami, od katerih so jih v vseh odborih skupaj sprejeli 18, pa so bile izbrane, obravnavane in sprejete 4 resolucije naših dijakov.

Druga skupina dijakov je s svojimi prijaznimi gostitelji spoznavala Beneško Slovenijo in položaj Slovencev tam. Obiskali smo številne slovenske institucije, od dvojezične šole v Špetru, slovenskih časopisov Novi Matajur in Dom v Čedadu, do edinstvenega Muzeja SMO v Špetru. Kamorkoli smo prišli, so nas odkritosrčno in prijazno sprejeli slovenski novinarji, učitelji, kulturniki, starši, otroci. V druženju z našimi slovenskimi gostitelji smo spoznali, kaj pomeni čutiti resnično pripadnost skupnosti, saj si tamkajšnji Slovenci izjemno prizadevajo ohraniti slovensko kulturno identiteto v jezikovno in kulturno drugačnem okolju. Do ljudi, s katerimi smo se srečali ob spoznavanju slovenske kulturne skupnosti v Beneški Sloveniji, smo začutili globoko spoštovanje zaradi njihovih prizadevanj in hvaležnost, da so nas sprejeli s široko odprtimi rokami in srcem.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka