Dogodki in novice

Cutting Edge konferenca

V četrtek, 21.9.2023 smo bili dijaki Gimnazije Vič povabljeni na znanstveno konferenco Cutting Edge, ki se je odvijala na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Na posebnem oddelku namenjenemu mladim raziskovalcem iz gimnaziji in srednjih šol celotne Slovenije, Young Minds, smo v manjših skupinah predstavili naše raziskovalne naloge, ki so bile že prej uveljavljene in nagrajene doma oz. v tujini.

Naloge, ki smo jih predstavili, so bile naslednje:

  • Ela Podboršek in Tim Strnad: “Advanced superhydrophobic coatings based on modified silica nanoparticles deposited on glass and aluminum surface”. Mentorica: Alenka Mozer, zunanji mentor: dr. Peter Rodič, Institut Jožef Stefan, Odsek za fizikalno in organsko kemijo K3.
  • Maša Bratkovič in Zoja Jesih: »Designed sensors of viral activity based on re-engineered innate immunity components«. Mentorica: Alenka Mozer, zunanja mentorica: dr. Taja Železnik Ramuta, Kemijski inštitut, odsek D12.
  • Olimpia Kupljen in Livija Pirc: »Effect of monocarboxylic acids on properties of metal-organic frameworks«. Mentorica: Alenka Mozer, zunanja mentorja: Tia Kristian Tanjšek, dr. Matjaž Mazaj, Kemijski inštitut, odsek D9.

Na konferenci smo se udeležili tudi zelo zanimivih predavanj uveljavljenih slovenskih znanstvenikov in znanstveni. Poleg tega so se nam predstavila nekatera pomembna podjetja, kot so Pipistrel in Cinkarna, tako da smo prišli v stik še z industrijsko stranjo raziskovanja v slovenskem prostoru.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka