Dogodki in novice

Obeležili smo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

Številka
Bil sem otrok, rodila me je mati kot vas, v svitanju radosti. Tkal sem življenje, poti in proge, kot vi, do svojega zenita.
Rastel sem v moža, da bi oral njive in polja, kot vi, brez plotov in meja.
Sredi vseh teh želja so mi okrog vratu pripeli številko, ki imenuje življenje.

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta 27. januarja smo se udeležili Festivala strpnosti v Miniteatru. Srečali smo se s preživelimi taboriščniki in producentom filma Schindlerjev seznam Brankom Lustigom, prav tako taboriščnikom v Auschwitzu. V pogovoru s pričevalci z izhodiščnim naslovom »Izgubljeno otroštvo« smo se prestavili sedemdeset let nazaj v preteklost in se ob njihovem pripovedovanju ponovno zavedli nujnosti ohranjanja zgodovinskega spomina.

Dijaki vseh prvih, drugih in tretjih letnikov so si ob tej priložnosti na šoli ogledali nemški dokumentarni film z naslovom »Z risbami proti pozabi«, v katerem avtor risb spregovori o lastnem občutenju krivde in očiščenju s priklicem spomina na otroke, za katerimi ni jokal nihče.

Po ogledu filma smo dijaki in profesorji čutili, da moramo spregovoriti o človekovi temni plati, zato smo v razredu nadaljevali pogovor.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka