Dogodki in novice

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

25. november je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Tudi v Sloveniji je vsaka druga ženska žrtev psihičnega nasilja, vsaka peta je žrtev fizičnega nasilja. Samo pet procentov žrtev prijavi nasilje! In večina tistih, ki za nasilje vedo, molči.

Na šoli smo ta dan obeležili z vključitvijo v projekt Vesna, ki ga od leta 2013 izvaja Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Dijake smo povabili, da posnamejo selfie na temo nasilja nad ženskami in ga pošljejo na objavljeni spletni naslov (www.facebook.com/enakostspolov). Nosilci projekta bodo iz pomanjšanih fotografij oblikovali obraz ženske s sporočilom, da skupaj lahko preprečimo nasilje nad ženskami. Še vedno lahko posnamete selfie in ga do 1.12.2015 pošljete na ustrezen naslov.

S posnetimi selfiji smo tudi našim dijakom hoteli pokazati, da se fizično nasilje nad ženskami dogaja nedaleč od nas, da pa ga raje ne vidimo, se o njem ne pogovarjamo, ga ne rešujemo, ga pa lahkotno izrazimo z besedami »ženska je padla po stopnicah«. Tako so tudi naše fotografije »padle po stopnicah«, dijaki pa so se spraševali, zakaj hodimo po njih, če gre vendar za dan boja proti nasilju nad ženskami. Namen akcije smo očitno dosegli.

Zanimive povezave: Nasilje je #cistmim, Vesna - živeti življenje brez nasilja in 24ur.com

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka