Dogodki in novice

Mednarodni dan strpnosti

Ob mednarodnem dnevu strpnosti smo na šoli izvedli simbolični izraz naše skupne odločitve za strpnost. Dijaki so z napisi STRPEN SEM, STRPNA SEM oblikovali plakat s sporočilom: »PRVI JE LAHKO SAMO EDEN, ZMAGAMO LAHKO VSI!«. Z akcijo smo želeli povedati, da ni pomembno, kdo je prvi in najpomembnejši član človeške skupnosti, temveč je važno, da znamo sodelovati in delovati skupaj in strpno.

16. novembra 1995 je Generalna konferenca Unesca sprejela DEKLARACIJO O NAČELIH STRPNOSTI ter z njo pozvala članice Združenih narodov k obeleževanju mednarodnega dne strpnosti.

V uvodu deklaracije je zapisano, da je vzrok za sprejetje deklaracije »vznemirjenje zaradi trenutnega vzpona dejanj nestrpnosti, nasilja, terorizma, ksenofobije,….izključevanja, marginalizacije in diskriminacije uperjene proti priseljencem, beguncem, ranljivim posameznikom v družbi itd.

Od sprejetja deklaracije je preteklo 20. let. Srečujemo se z istimi problemi, le v mnogo bolj radikalni obliki.

Odločitev vsakogar izmed nas je ali bomo v danih razmerah izbrali STRPNOST v mišljenju in ravnanju ali se bomo odločili za NESTRPNOST in izključevanje.

Verjamemo, da je naša skupna odločitev STRPNOST!

slika0 slika1 slika2 slika3