Dogodki in novice

16. november - Mednarodni dan strpnosti

V Deklaraciji o načelih strpnosti, sprejeti 16.novembra 1995 je zapisano, da

strpnost ni niti popustljivost niti brezbrižnost, ampak je spoštovanje in priznavanje bogate raznolikosti svetovnih kultur, naših oblik izražanja in načinov biti človek. Ni zgolj moralna dolžnost, temveč politična in pravna zahteva.

V uvodu deklaracije so pred več kot dvajsetimi leti zapisali tudi, da je vzrok za sprejetje deklaracije »vznemirjenje zaradi trenutnega vzpona dejanj nestrpnosti, nasilja, terorizma, ksenofobije,….izključevanja, marginalizacije in diskriminacije uperjene proti priseljencem, beguncem, ranljivim posameznikom v družbi itd. Smo danes lahko mirni?

Na Gimnaziji Vič smo tudi letos obeležili mednarodni dan strpnosti. Dijaki in profesorji smo bili že ob vstopu v šolsko zgradbo opozorjeni na dejstvo, da se za strpnost ODLOČIMO SAMI! Strpnost je namreč zavestna odločitev v ravnanju, razmišljanju in dojemanju sveta okrog nas. Sodobni čas nas je postavil v situacijo, ko vsak dan sodelujemo z nekom, ki je drugačen od nas. Svet je postal PISAN, mi pa se odločamo ali nam je takšen svet všeč ali ne.

Poziv akcije ozaveščanja o pomenu strpnosti je bil tokrat DVIGNIMO ROKO ZA STRPNOST.

Dijaki UNESCO kluba

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7