Dogodki in novice

Ekskurzija v Amsterdam

Ekskurzijo smo začeli v Ljubljani in sicer z odhodom iz dolgega mostu. Na Dolgem mostu nas je pričakal avtobus in kmalu smo se odpravili proti Nizozemski. Čakala nas kar dvajseturna vožnja, ki ni bila preveč udobna. Čeprav smo imeli veliko pripomočkov za spanje smo le s težavo zaspali in smo bili ob prihodu na Nizozemsko precej utrujeni.

Ob prihodu na Nizozemsko smo si najprej ogledali muzej na prostem, kjer smo spoznali njihove tradicionalne zgradbe in obliko življenja. Vse skupaj je bilo kar zanimivo in že v muzeju smo opazili prve lepote nizozemske. Po ogledu smo pot nadaljevali proti Amsterdamu kje smo se po kanalih peljali z ladjico. Iz ladjice smo si ogledali veliko zgradb Amsterdama opazili pa smo tudi, da so ljudje na Nizozemskem zelo prijazni in so nam prav vsi pomahali, ki so se mimo ladjice peljali s čolnom. Kasneje smo imeli na voljo še nekaj prostega časa za ogled mesta. Naš zadnji postanek prvega dneva je bil v Haarlemu, kjer smo tudi prenočili. Naslednji dan smo si ogledali čudovito peščeno plažo, kamor bi z veseljem še kdaj odšel. Tudi v Haarlemu je bilo zelo lepo, navdušila nas je njihova opečnata gradnja hiš in veliko zelenja. Tukaj smo prenočili vse dni na Nizozemskem. Na Nizozemskem v tem času cvetijo tulipani in tudi to smo si ogledali. Videli smo tulipane najrazličnejših vrst in bili so zelo lepi. Še nikoli nismo videli toliko tulipanov na enem mestu. Nadaljevali smo proti Edamu, kjer izdelujejo znane sire. Vsak od nas je sir tudi poizkusil in si ga kupil za domov. Tudi drugi dan na nizozemskem smo si ogledali Amsterdam, kjer smo ponovno dobili prosti čas. Ogledali smo si tudi dva muzeja, v katerih so bile slike znanih slikarjem. Slike so bile predvsem od Rembranta in Vincenta van Gogha. Muzeja sta bila precej zanimiva vandar se mi zdi, da tukaj nismo tako uživali kot na ostalih točkah, kjer smo se ustavili.

Zadnji dan pa smo svoj čas namenili ogledu Haga, Rotterdama in mlinov na veter. V Hagu smo imeli le malo prostega časa in si ogledali samo pomembnejše stvari. V Rotterdamu smo svoj čas zapravili predvsem za nakupe oziroma ogled trgovin. Nekateri so si kupili prav lepe stvari. Zadnji postanek naše ekskurzije pa so bili mlini na veter. Mlinov je bilo zelo veliko in pokrajina nas je vse očarala. Zadnja ovira pred nami pa je bila pravgotovo vožnja domov. Tudi vožnja nazaj ni bila prav nič bolj udobna vendar je bilo vredno potrpeti v obse smeri in si ogledat nekaj novega. Mislim, da smo se imeli na ekskurziji prav vsi lepo in, da ni bilo nikormur žal, da se je odločil za to potovanje. V nadaljevanju si lahko ogledate video, ki ga je naredil dijak Matic Oblak.