Dogodki in novice

Ekskurzija v Barcelono

Video: Žan Kotnik, 3.a

V soboto, 29. oktobra 2011, smo ob štirih zjutraj z Dolgega mostu začeli potovanje proti Barceloni. Prvi dan smo se predvsem vozili, smo se pa na poti ustavili tudi v francoski parfumeriji Fragonard. Tam smo si ogledali izdelavo parfumov, mila, … in imeli možnost tudi kupiti izdelke. Na poti do Nice, ki je bil naš cilj za tisti dan, smo se peljali tudi skozi »žepno« državico Monako, ki nas je očarala z zanimivimi in visokimi stavbami. Zvečer smo prispeli v Nico in se nastanili v hotelu, nato pa smo odšli na sprehod po tem majhnem mestecu.

Drugi dan smo nadaljevali z vožnjo. Najprej smo se ustavili v Cannesu, kjer smo imeli možnost pogledati odtise rok in stopal nekaterih slavnih igralcev in režiserjev. Našli smo na primer odtise Clinta Eastwooda, Morgana Freemana, Nicole Kidman, … Preostanek dneva smo nadaljevali vožnjo proti Barceloni in zvečer prispeli v mestece Santa Susanno, oddaljeno 50 kilometrov od Barcelone, kjer smo bili nastanjeni. Po večerji in sprehodu po mestu smo se odpravili spat, saj nas je naslednji dan čakal naporen »pohod« po Barceloni.

Po zajtrku smo se z avtobusom zapeljali do prve točke našega pohajkovanja po Barceloni, do veličastne katedrale Sagrade Familie. Zanjo je načrt narisal arhitekt Gaudi, katedrala pa še vedno ni dokončana, saj načrt vsebuje veliko podrobnosti. Katedrala izgleda res mogočno, grajena je z množico izredno zanimivih detajlov, krasijo pa jo tudi številni kipi. V notranjost nismo šli, saj se je vrsta za vstop vlekla vse okoli stavbe. Naš naslednji postanek je bil Park Guell, za katerega je načrt prav tako naredil Gaudi. Stavbe in zidovi se lepo prepletajo z naravo, na osrednji ploščadi pa lahko najdemo ogromno prodajalcev spominkov. Po kratkem prostem času in ogledu parka smo odšli proti stadionu trenutno najboljšega evropskega nogometnega kluba FC Barcelone, ki se imenuje Camp Nou. Ogledali smo si stadion in muzej kluba, kjer smo imeli priložnost videti različne pokale, ki jih je FC Barcelona osvojil od ustanovitve do danes. V trgovini pa smo si lahko kupili tudi kakšni spominek z logotipom tega kluba. Prodajali so drese, kape, šale, majice, … Po ogledu Camp Nou-a smo si ogledali še olimpijski stadion. Nazadnje pa smo se odpravili še na Ramblo, eno največjih nakupovalnih ulic v Barceloni, ki je dolga kar 1,2 kilometra in se končuje na trgu s Kolumbovim spomenikom. Tam smo imeli prosti čas, nato pa smo se odpravili proti hotelu.

Četrti dan smo si ogledali sveto goro Katalonije, Montserrat, kjer stojita cerkev in samostan. Ogledali smo si cerkev, do kipa Črne device Marije pa nismo prišli, saj smo bili prezgodnji. Nato smo se odpeljali nazaj v Barcelono. Tokrat smo se odpravili na pomole, kjer smo si ogledali akvarij. Videli smo veliko različnih vodnih živalskih vrst: različne vrste rib, morske pse, pingvine, … Po tem smo spet imeli prosti čas, ki smo ga porabili za hrano, nato pa smo se odpravili nazaj v Santa Susanno.

Peti dan smo se odpeljali v Figueras, kjer smo si najprej ogledali Dalijev muzej, poln njegovih znanih del, kot na primer sliko Vztrajnost spomina. Nato smo odšli do mesteca Tossa de Mar, kjer smo se povzpeli do trdnjave, ki leži na hribu nad plažo Tosse. To je bil naš zadnji dan v Kataloniji, saj smo se naslednji dan po zajtrku odpravili proti domu. Po dolgotrajni vožnji, med katero smo si ogledali kar 5 filmov, smo ob 2. uri zjutraj naslednjega dne končno prispeli na Dolgi most in se razšli.

Na ekskurziji smo vsi zelo uživali, Barcelona nam je ostala v zelo lepem spominu. Verjamem, da se bo marsikateri vanjo kmalu spet vrnil.

Video: Žan Kotnik, 3. a
Slike: Barbara Cankar, 3.f
Besedilo: Ines Meršak, 3. f

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka