Dogodki in novice

Erasmus+ 4. mednarodno srečanje - Elefsina

Namen projekta Erasmus+ je bil spoznati in primerjati šolske sisteme šestih evropskih držav(Slovenija, Islandija, Italija, Finska, Grčija in Španija). To smo počeli preko mednarodnih srečanj. V februarju 2016 smo obiskali Grčijo.

V ponedeljek, 1. februarja 2016, se nas je 8 dijakov in profesorica Mateja Legan odpravilo do letališča Marco Polo v Benetkah, od koder smo leteli v Rim, nato pa v Atene, kjer smo pristali okoli sedme ure zvečer po njihovem času. Na letališču so nas pričakali naši gostitelji in nas odpeljali do Elefsine.

slika0 slika1

V torek smo se odpravili do njihove šole in po (pravoslavni) jutranji molitvi imeli možnost prisostvovati pri eni uri pouka. Videli smo kako poteka pouk verske in športne vzgoje ter grščine. Sledila je powerpoint predstavitev mesta Elefsina, nato pa smo se po mestu odpravili še peš. Ustavili smo se v arheološkem najdišču in si ogledali tamkajšnji muzej. Prosti čas smo izkoristili za sprehod do plaže in za kosilo. Popoldne je potekala keramična delavnica, kjer je vsak imel možnost poslikati krožniček. Dan smo zaključili s tradicionalno grško hrano-souvlakijem.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8

Sreda je bil dan za obisk Aten. Začeli smo ga z vodenim ogledom muzeja o Akropoli. Zdel se nam je zelo zanimiv, saj smo v živo videli kipe iz učbenikov. Povzpetje na Akropolo se je splačalo, saj smo bili deležni veličastnega razgleda na Atene. Sam Partenon je v fazi obnove, vendar smo bili navdušeni, da ga vidimo na lastne oči. Souvlaki nam je bil tako všeč, da smo ga morali ponovno naročiti. Popoldne smo imeli prosto, medtem ko so profesorji na sestanku razglabljali o nadaljevanju projekta. Ob zvokih grške glasbe smo s profesorji in starševskim zborom povečerjali, naučili pa smo se tudi tradicionalnega plesa-sirtakija.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8 slika9 slika10 slika11

V četrtek smo po dobri uri in pol vožnje prispeli do zaliva Sounio, kjer se nahajajo ostanki Pozeidonovega templja. Žal je bila tisti dan v Grčiji stavka, zato si templja od blizu nismo mogli ogledati, smo se pa zato povzpeli na rt in naredili kar nekaj slik - pri tem nas ni ustavil niti močan veter. Tudi v mestu Glifada, znanem počitniškem mestu, je bilo veliko trgovin zaprtih, zato smo zavili kar v McDonald’s in si ogledali eno izmed tamkajšnjih pravoslavnih cerkva. V Elefsino smo se vrnili skozi Pirej, kjer je eno največjih pristanišč v Evropi. Dan smo zaključili v baru Stardust, kjer smo preživeli še zadnje trenutke z ostalimi udeleženci.

slika0 slika1 slika2 slika3

V petek smo se z vlakom odpravili do letališča v Atenah, v Rimu pa smo na let do Benetk čakali štiri ure. V Slovenijo smo prispeli okoli desete ure zvečer.

Poleg spoznavanja grške kulture in načina življenja, smo imeli možnost spoznavanja tudi kulture ostalih udeležencev, kar je bila dobra izkušnja. Bolj smo se povezali tudi med sabo in delovali kot ekipa. Mednarodno srečanje nam bo definitivno ostalo v lepem spominu.

Zapisala: Tinkara Brus

Mnenja sodelujočih dijakov

Menim, da je bilo mednarodno srečanje super izkušnja, saj smo spoznali veliko različnih kultur in ljudi. Dobro je, da ni le izmenjava med dvema državama ampak mix na žaru. Zanimivo je bilo videti grško kulturo, ki je precej drugačna od naše. Na splošno pa so Grki zelo prijazni in gostoljubni.

Urban Lečnik Spaić

Potovanje v Grčijo je bilo zelo zanimivo. Poleg spoznavanja grške kulture, grških običajev in načina življenja, smo izvedeli tudi veliko o njeni zgodovini in pridobili veliko novih izkušenj. Najbolj mi je bilo všeč to, da so bili Grki tako odprti in brez skrbi in da smo spoznali še ljudi iz drugih evropskih držav. Družina, pri kateri sem bila, je bila zelo prijazna in gostoljubna. Všeč mi je bilo, da jih je zanimala tudi Slovenija. Izmenjali smo res veliko zanimivih podatkov ter se smejali ob spoznavanju slovenskih in grških besed (kar nekaj jih je bilo enakih ali pa vsaj podobnih). Zabavno je bilo tudi skupno gledanje filmov in poslušanje glasbe, saj smo našli kar nekaj skupnih interesov. Ko se je bilo treba posloviti, sem le s težavo pomahala v slovo (pa ne samo zaradi slabega vremena in gore zapiskov za prepisat, ki so me čakali v Sloveniji). Upam, da se bom v Grčijo še kdaj vrnila.

Janja Zupan