Dogodki in novice

Erasmus+ 3. mednarodno srečanje - Reykjavik

V okviru mednarodnega projekta Erasmus+ smo dijaki iz šestih Evropskih držav (Slovenije, Italije, Grčije, Španije, Finske in Islandije) spoznavali šolske sisteme drugod po Evropi. Mednarodni sestanki profesorjev in dijakov v teh državah so bili organizirani kot mednarodna srečanja in izmenjave. V marcu 2015 so dijaki, ki sodelujejo v projektu obiskali Italijo in Slovenijo; v septembru 2015 pa smo se udeležili 3. mednarodnega srečanja, ki je potekalo na Islandiji.

Islandija je majhen otok sredi Atlantskega oceana z 320.000 prebivalci, s tem, da kar tretjina živi v prestolnici Reykjaviku in okolici mesta. Otok je nastal zaradi vulkanske aktivnosti in je eden izmed mlajših delov kopnega. Še danes je aktiven, kar lahko vidimo tudi po tem, da se obala otoka vsako leto premakne za kar 2 centimetra, videti pa je moč tudi mnogo aktivnih vulkanov in naravnih pojavov povezanih z vulkansko aktivnostjo.

V torek, 15. septembra, smo se dijakinje 2. D razreda Gimnazije Vič (Veronika, Ana, Zarja, Pia, Andreja, Ela in Jona) in profesorica angleščine Mateja Legan ob 2:45 z avtobusom odpravile proti letališču Marco Polo v Benetkah. Ob 7:05 smo imele enourni let proti Frankfurtu. Od tam smo po eni uri čakanja letele proti Reykjaviku.

Na Islandiji smo pristale okoli 12-ih po lokalnem času. Do mesta smo se z avtobusom zapeljale do glavne avtobusne postaje, kjer so nas pričakale naše družine gostiteljice.

Po nastanitvi je sledil sprehod po parku in obisk enega izmed lokalnih zunanjih kopališč. Kasneje, po vrnitvi h gostiteljem, smo imeli možnost ogleda aurore borealis, oziroma severnega sija, pri popolnoma jasnem nebu, kar je res nepozabna izkušnja.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka

V sredo dopoldne smo se udeležile spoznavnih iger v parku v Reykjaviku. Za kosilo smo dobili njihove tipične hot doge z vsemi njihovimi čudnimi polivkami in dodatki, med katerimi je tudi ocvrta čebula. Medtem ko smo se mi zabavali, so profesorji sestankovali in se dogovarjali o nadaljnjem delu na projektu. Nato naj bi sledilo gledanje kitov, ki je zaradi slabih razmer na morju odpadlo. To je potrlo mnogo dijakov, ki so se res veselili tega ogleda. Sestavili smo plan B. Najprej smo se sprehodili po centru Reykjavika, nato pa so Islandci organizirali piknik s sladkarijami.

Večer je potekal v lastni režiji.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka

V četrtek zgodaj zjutraj smo se zbrali v njihovi šoli, kjer smo čakali na avtobus, ki nas je peljal po poti 'The Golden Circle'.

Po dveh urah vožnje smo prispeli na prizorišče, kjer so snemali popularno serijo Game Of Thrones – mestu, kjer se razmikata evrazijska in severnoameriška tektonska plošča – Þingvellir. Tam smo se sprehodili preko razgibane in raznolike pokrajine. Vožnjo smo nadaljevali proti veličastnim gejzirjem v dolini Haukadalur, kjer smo imeli na voljo uro in pol časa, da si ogledamo pokrajino in naravne znamenitosti ter pojemo kosilo. Največji gejzir, po katerem so ti naravni pojavi dobili svoje ime (Geysir) izbruhne le še občasno; smo pa zato bili priča izbruhom nekoliko manjšega gejzirja, ki se pojavijo na vsakih 5 do 10 minut.

Naš zadnji postanek pa je bil ob veličastnem slapu Gullfoss, kar po islandsko pomeni »zlati slap«. Tam smo občudovali tudi mogočen ledenik, ki smo ga lahko videli na obzorju.

Po končanem ogledu smo se odpeljali nazaj v Reykjavik, kjer so nas že pričakali naši gostitelji, s katerimi smo se odpeljali do Modre Lagune - enega najbolj obiskanih kopališč na Islandiji. Tam smo uživali v termalnih vodah in zdravilni maski iz belega blata. Nekateri smo preizkusili tudi turško in finsko savno. Izkušnja je bila pozitivno sproščujoča. Od tam so nas gostitelji odpeljali na večerjo in domov.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka

V petek zjutraj smo prvo uro preživeli v šoli, kjer smo se udeležili pouka športne vzgoje. Šolska ura je trajala 40 minut. Po naporni rekreaciji smo imeli organiziran ogled mesta, kjer so nam vrstniki predstavili nekaj bolj znanih lokacij, med drugim njihovo slavno opero, ki se nahaja v mestnem pristanišču in moderno cerkev, ki je ena izmed najvišjih zgradb v Reykjaviku ter precej drugačna od cerkva, ki smo jih navajeni v Evropi. Na vsakem koraku smo lahko videli, da gre za mlado mesto (v primerjavi z mesti na naših tleh).

Po enournem premoru smo se vkrcali na ladjo in odpluli na odprto morje, kjer smo upali, da bomo videli kite. Sprva jih ni bilo, a po nekaj minutnem iskanju smo videli kita vrste Minke, ki smo ga lahko od časa do časa opazovali približno 20 minut. Kmalu smo naleteli še na skupino delfinov, ki so se nam kot nalašč razkazovali. Pri ladji so ostali kar nekaj časa; skoraj takoj po njihovem odhodu pa smo zopet videli kita vrste Minke (tokrat celo dva hkrati!). Celoten ogled je trajal približno 4 ure.

Večer se je odvijal v lastni režiji; večina nas je odšla po nakupih spominkov za domače.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka

Sobota se je v primerjavi z drugimi dnevi začela bolj pozno. Ob 9:30 so nas gostitelji pripeljali na avtobusno postajo, od koder smo se odpravili na letališče, ki je od mesta oddaljeno 50 minut vožnje. Proti Frankfurtu smo vzletele malo čez drugo uro in po štirih urah leta v Frankfurtu pristale ob osmih (časovna razlika med Islandijo in osrednjo Evropo je 2 uri). Tam smo imele nekaj časa prosto, nato pa smo se vkrcale na letalo proti Benetkam. Sledile so dobre tri ure vožnje s kombijem, tako da smo v Ljubljano prispele ob 2:30 zjutraj in tako zaključile naše popotovanje.

Mednarodno srečanje na Islandiji je bilo res edinstvena izkušnja, na kateri smo spoznale ljudi iz drugih držav, se z njimi zbližale ter sklepale nova prijateljstva in je nekaj, kar še dolgo ne bomo pozabile.

Za konec pa še nekaj panoramskih fotografij z Islandije.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka

Zapisale dijakinje 2.D: Veronika Bračič, Zarja Brajnik, Ana Dovžak Fritz, Ela Fleischman, Pia Kokelj, Andreja Širca in Jona Lara Šrajer Štravs.