Dogodki in novice

Evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov - 2010

Dvaindvajseti zaporedni EUCYS (European Union Contest for Young Scientists - Evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov) se je letos od 24. do 29. septembra odvijal v Lizboni, Portugalska. Slovenijo sta letos skupaj s še dvema raziskovalcema zastopala tudi bivša dijaka Gimnazije Vič, Nejc Zupan in Peter Žužek z nalogo, Brezžična omrežja oziroma Wireless Networks.

Po prihodu v Lizbono in postavitvi stojnic je udeležence v mestni hiši sprejel podžupan skupaj z organizatorji dogodka. Nasledni dnevi so bili zelo delovni. Participanti so večino časa predstavljaji svoje projekte žiriji in drugim obiskovalcem sejma. Po predstavitvah so sledili ogledi znamenitosti in muzejev, kjer so se kasneje odvijali tudi seminarji, ki so jih pripravile različne evropske raziskovalne/znanstvene organizacije. V teh treh dneh so mladi znanstveniki obiskali državno palačo v Mafri s predavanjem o Evropskem patentnem uradu ter intelektualni lastnini na splošno, znanstveni paviljon (Ciência Viva) v Lizboni s predavanjem o biodiverziteti ter galerijo Hiša zgodovin v Cascaisu s predavanjema o fuziji in sinhrotronih.

Tekmovanje se je zaključilo s slavnostno podelitvijo nagrad najboljšim tekmovalcem, kjer so imeli govore tudi predstavniki Portugalske in člani organizacij, ki so ta projekt omogočile.

Obisk dogodka je bila izredna izkušnja, škoda le, da je samo tekmovanje v Sloveniji slabo poznano, saj bi drugače tudi kakšen slovenski znanstvenik posegel po samem vrhu.

Nejc Zupan in Peter Žužek

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka