Dogodki in novice

Euso 2010

V času od 11. do 17. aprila se je v Göteborgu na Švedskem odvijala naravoslovna olimpijada Evropske unije EUSO (European Union Science Olympiad). Tekmovanje je organizirala Fakulteta za znanost v Göteborgu. Poteka že osmo leto zapored. Sodelujejo lahko dijaki stari 16 let ali manj. Preverja se znanje iz naravoslovja, in sicer iz fizike, kemije in biologije. Olimpijada se od ostalih razlikuje tudi v tem, da je tekmovanje praktično, saj morajo tekmovalci izvajati različne eksperimente in svoje ugotovitve povezati s teoretičnim znanjem. Tekmujejo ekipe s tremi člani, zato je pomembna tudi usklajenost in skupinsko delo.

Letošnje tekmovanje je bilo sestavljeno iz dveh testov, med njima je bil en dan premora. V prvem testu so tekmovalci z izvajanjem različnih eksperimentov ugotavljali lastnosti vode kot so viskoznost, površinska napetost, trdota in relativna vlaga v zraku. V drugem testu pa so morali rešiti kriminalno uganko. Poiskati so morali morilca. S pomočjo različnih eksperimentov so tako lahko določili čas smrti žrtve, vrsto strupa, s katerim je bila žrtev zastrupljena, in vrste rastlin, ki so jih našli ob truplu. Na podlagi vseh ugotovitev so tako lahko med štirimi osumljenci našli morilca.

Olimpijade se je udeležilo 21 držav Evropske unije, skupaj 126 tekmovalcev. Našo državo je uspešno predstavljalo šest dijakov iz različnih šol po Sloveniji. Vsi so bili izbrani na podlagi predhodnih uspehov, ki so jih dosegli pri fiziki, kemiji in biologiji. Prvo ekipo so sestavljali Maks Kolman iz Gimnazije Vič, Urška Kašnik iz Gimnazije Ravne na Koroškem in Gašper Pintar iz Gimnazije Škofja Loka. Drugo ekipo so sestavljali Doroteja Novak iz Gimnazije Novo mesto, Anže Godicelj iz 1. Gimnazije v Celju in Miha Pipan iz Gimnazije Sežana. Obe ekipi sta ste odlično uvrstili. Prva, v kateri je bil tudi Maks Kolman iz Gimnazije Vič, je dosegla bronasto odličje, druga ekipa pa je dosegla srebrno odličje.

Vse stroške bivanja sodelujočih so krili organizatorji s pomočjo sponzorjev, stroške potovanja naših tekmovalcev pa so krile njihove šole.

Za dobro počutje in zabavo tekmovalcev v prostem času je skrbela skupina animatorjev. Organizirali so različne aktivnosti, športne in tudi kulturne. Peljali so jih v Univerzum, muzej znanosti, in v različne zanimive kraje na jugu Švedske.

Tekmovanje je bilo uspešno v več pogledih, saj so dijaki pridobili mnogo novih izkušenj in sklenili tudi marsikatero novo prijateljstvo.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8 slika9 slika10 slika11