Dogodki in novice

Ekipa Gimnazije Vič na Genius olimpijadi 2015

kratek opis

Sedem dijakov Gimnazije Vič se je pod vodstvom in v organizaciji profesorice Alenke Mozer (in ene od mentoric) že tretje leto udeležilo mednarodne srednješolske projektne olimpijade Genius 2015, ki je potekala med 14. in 19. junijem v Oswegu v državi New York v ZDA. Na tekmovanje se je prijavilo 1197 okoljskih in trajnostnih projektov, v finale pa so sprejeli 403. Sodelovalo je preko 100 držav (69 iz celega sveta ter skoraj vse ameriške zvezne države).

Z Gimnazije Vič smo prijavili tri raziskovalne naloge s področja naravoslovja (science), eno nalogo s področja podjetništva (buisness) in eno s področja umetnosti - kratek film (art - short film).

Naloge naših dijakov so bile vsako leto nagrajene, tokratni uspeh pa je presegel vsa pričakovanja, tako po številu nalog, ki so jih organizatorji sprejeli v finale, kot po nagradah. Navajamo letošnje dosežke:

  • Naloga Sistem za varčevanje z vodo (Water saving system), avtor Jure Miklavčič, 3. a, mentorja profesorja Sonja Artač, Maja Gerden in Rok Capuder je prejela zlato medaljo in najvišjo nagrado (grand aword).
  • Naloga z naslovom Zelene alge - energent prihodnosti (Unicellular green algae in production of biogas), avtor Anže Lovše, 3. c, mentorici Sonja Artač in Maja Gerden je prejela zlato medaljo.
  • Naloga z naslovom Geografsko poreklo mleka (Geographical origin of milk), avtorici Zala Štefanič in Hana Zupan, obe 3. a, mentorici Alenka Mozer, prof. Gimnazije Vič in dr. Nives Ogrinc, IJS, je prejela srebrno medaljo.
  • Naloga z naslovom CITI-SENSE Razvoj aplikacije za prikazovanje onesnaženosti zraka v mestih (Citi sense development of a mobile application for displaying air pollution in cities), Nejc Hirci, 2. a in Vid Klopčič, 2. a, mentorji Alenka Mozer, Klemen Bajec in dr. David Kocman, IJS, je prejela srebrno medaljo.
  • Kratek fim Dnevnik prihodnosti (Diary of the future), avtor Luka Derganc, 1. a, mentorica Alenka Mozer, pa je prejel bronasto priznanje.

Za povrh pa je bila Gimnazija Vič, kot ustanova druga najboljša šola med vsemi šolami na letošnjem tekmovanju!

Iskrene čestitke vsem!