Dogodki in novice

Genius olimpijada - New York, ZDA: Gimnazija Vič izbrana za »GENIUS School of the Year«

Na SUNY (State University of New York) je med 12. in 17. junijem potekalo mednarodno tekmovanje GENIUS Olympiad, na katerem so sodelovali srednješolci iz 105 držav (65 držav sveta in 40 zveznih držav ZDA). Med 495 projekti so Slovenijo zastopali dijaki Gimnazije Vič s petimi individualno prijavljenimi projekti ter projekt II. Gimnazije Maribor po izbiri in v organizaciji ZOTKS.

Doseženi uspehi naših dijakov so nad vsemi pričakovanji!

  • Gašper Bizjan je za animirani film Final Bloom (mentorica Alenka Mozer, somentorja Blanka Klobučar in Timothy Gallagher) prejel zlato medaljo. Gašper je avtor scenarija in animacije filma, Tija Jakič iz 3.f pa je posodila svoj glas za glavno junakinjo.
  • Za film An Evil Plan to Save the World sta Luka Derganc in Katja Predan prejela srebro (mentorica Alenka Mozer). Luka je režiser in scenarist filma, v filmu pa so poleg Katje sodelovali še številni dijaki iz 2. A oddelka: Ajda Kokalj, Alja Tekavc Uršič, Domen Koce, Matija Mlakar Medved, Matej Pavli in Mihael Verk. Posebna zahvala gre tudi dr. Matjažu Poljanšku ter družinam sodelujočih dijakov, predvsem Sabini Valek Derganc in Maši Mažgon.
  • Miha Černe in Jaka Grbac sta dobila srebrno medaljo za raziskovalno nalogo DESIGN OF MOLECULAR WEAVING: In-Silico Generation of Modular Protein Lattices as a Basis For The Biosynthesis of a New Type of Bionanomaterials. Mentorji te naloge so Alenka Mozer, dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta ter dr. Andrej Brodnik s Fakultete za računalništvo n informatiko UL.
  • Anja Dremelj in Anja Pirih dosegli bronasto medaljo z raziskovalno nalogo The Effect of Glucose on Cell Survival after Electroporation pod mentorstvom Alenke Mozer in Alenka Maček Lebar s Fakultete za elektrotehniko UL.
  • Miha Pompe je za podjetniški projekt Development of CO2 and Conductivity sensors for air/water quality detection prejel bronasto medaljo; mentorja sta naša profesorja Alenka Mozer in Timotej Maroševič.
  • Martin Justin in Rok Kovač sta se Genius olimpijade udeležila z raziskovalno nalogo CITI-SENSE: Monitoring and Improving Air Quality in Classrooms of Gimnazija Vič ter prejela častno priznanje. Mentorji te naloge so Alenka Mozer, dr. Matjaž Poljanšek in dr. David Kocman z Inštituta Jožef Stefan.

Dijakinji z mariborske Druge sta prejeli častno priznanje.

Miha Černe, Jaka Grbac, Anja Dremelj in Anja Pirih so prejeli še dodatno nagrado - neposredno uvrstitev v finale tekmovanja ATAST-IFEST, ki bo 20. do 29. decembra v Tuniziji.

Med vsemi udeleženimi šolami v finalu so naši dijaki dosegli največji uspeh, tako da so Gimnazijo Vič razglasili za »GENIUS School of the Year«, Alenka Mozer pa je kot mentorica prejela »GENIUS Supervisor Award 2016«.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7