Dogodki in novice

Izjemen uspeh naših dijakov na GENIUS olimpijadi

Na Genius international sustainable project olympiad sta dijaka Domen Pregeljc in Tadej Strah dosegla izjemen uspeh, zlato in srebrno medaljo. Na tekmovanje je bilo prijavljenih 2484 projektov, v kategoriji Science (naravoslovje) je v finale prišla slaba tretjina. Sodelovali so srednješolci iz 73 držav sveta in 39 zveznih držav ZDA, skupaj kar 1253 udeležencev.

Domen je dosegel prvo mesto med zlatimi medaljami, Tadej je bil med najvišje ocenjenimi srebrnimi. Oba sta prejela osnovno stipendijo za SUNY za 4 leta. Hkrati sta prejela še vabilo od Rochester Institute of Technology RIT, in to še pred razglasitvijo rezultatov. Sedaj pa z izjemnima dosežkoma oz. medaljama dobita dvojno vsoto (merit scholarship); Domnu za objavljeni znanstveni članek nekaj primakne še dekan kot dodatek.

Domnova naloga z naslovom Can Multiscale Simulation Explain Neuropsychiatric Disorders (Insight into Monoamine Oxidase B Point Mutation) je zahtevala kar 2 leti raziskovanja na Kemijskem inštitutu pod mentorstvom prof. dr. Janeza Mavrija, dr. Jerneja Stareta in Urške Jug ter šolske mentorice Alenke Mozer. Tadej pa si je v tem šolskem letu zastavil cilj izdelati cenovno dostopen in primerno kvaliteten stabilizator manjše kamere oz. fotoaparata ali pametnega telefona - DIY Gimbal for a Smaller Camera. Mentorja tej tehnično-razvojni nalogi sta bila naša profesorja Timotej Maroševic in Alenka Mozer.

Na tekmovanju je v kategoriji Business sodelovala tudi ekipa Gimnazije Novo mesto (maturantki Raja Kužnik in Rebeka Udvanc pod mentorstvom prof. Janeza Gorenca), ki se je na Genius olimpijado uvrstila preko podjetniškega tekmovanja Popri v Novi Gorici, ter osvojila srebrno medaljo.

slika dogodka slika dogodka