Dogodki in novice

GENIUS 2024

V drugem tednu junija je 12 dijakov in dijakinj odpotovalo v ZDA. Obiskali so mesto New York City, nato pa so odpotovali še v Rochester, kjer so se udeležili mednarodnega tekmovanja Genius Olympiad.

Tekmovanje stremi k iskanju odgovorov na sodobne okoljske problematike. Tekmovanje sestoji iz več kategorij – naši so se pomerili v kategorijah »science«, »coding« in »business«. Finala olimpijade se je udeležilo več kot 1000 mladih s 65-ih držav sveta in 33-ih zveznih držav ZDA.

Dosegli so odlične rezultate:

ZLATA MEDALJA

Tjaša Kozlevčar in Eva Verstovšek Jakopin: Photocatalytic Water Purification by CuO on Al2O3 Granules - SunSip Clean, mentorja: Alenka Mozer (Gimnazija Vič) in dr. Lev Matoh (UL FKKT)

SREBRNA MEDALJA

Živa Kocman: Can secondary structures of DNA help treat cancer induced by mutations of genes?, mentorici: Alenka Mozer (Gimnazija Vič) in Anita Kotar (Kemijski inštitut)

ČASTNO PRIZNANJE

Črt Stepišnik in Peter Podjed: Depoliymerization of Lignin by Fermentation, mentorji: Alenka Mozer (Gimnazija Vič), dr. Nada Verdel in dr. Sebastian Dahle (UL BF, Oddelek za lesarstvo)

Eva Skeledžija, Bart Brence in Peter Bajt: HalfLitter - sustainable and personalized smart cup, mentorji: Alenka Mozer, Jure Ausec (Gimnazija Vič), dr. Sebastian Dahle (UL BF, Oddelek za lesarstvo) in Luka Skeledžija

Samo Borzatta, Igor Setnikar, Bernard Dobravec in Matic Izak: tekmovanje v programiranju.

Tako se vsi tekmovalci in tekmovalke v domovino vračajo s priznanjem tudi v dveh kategorijah, v katerih smo tekmovali prvič. Tekmovanje je potekalo na univerzitetnem kampusu Rochester Institute of Technology v zvezni državi New York v ZDA.

Za pomoč pri izvedbi se zahvaljujemo tudi JŠRIPS RS (štipendija sklada Ad Futura za udeležbo na tekmovanju) ter sponzorjem za razvoj projektov: Arhsol, Audax, Dewesoft, Elektronček, Gozdno gospodarstvo Les, Krka, Orodjarstvo Križaj, Plastika Skaza, Slovenske železnice, Spar Slovenija, Sterk.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka