Dogodki in novice

Gostovanje gledališkega krožka na Vrhniki

25. aprila 2018 je gledališki krožek Gimnazije Vič s predstavo Hrepenenje … To je hrepenenje, Dioniz! gostoval v vrhniškem Cankarjevem domu. Predstava je bila večkrat uprizorjena na Gimnaziji Vič, nato pa je bila dramska skupina povabljena na Vrhniko, v Cankarjevem rojstni kraj, kjer letos obeležujejo Cankarjevo leto – 100. obletnico njegove smrti.

Dijaki so v predstavi uprizorili odlomke nekaterih Cankarjevih del (Vrzdenec, Na klancu, Kurent, Lepa Vida, Hlapec Jernej in njegova pravica, Ada). V predstavi so želeli poudariti predvsem moč Cankarjevega jezika, besedo, ritem, zvočnost, zato sta vizualna podoba in igra precej minimalistični. Besedo so poskušali podkrepiti s skoraj mehaničnimi, avtomatičnimi gibi, koreografiranimi premiki po odru in tako ustvariti podobe, sanjske slike iz Cankarja.

Iz gledališkega lista:
»'Kar me je veselilo in modrilo, ni smelo biti v nobenem stiku s šolo. Knjiga, ki mi jo je priporočil učitelj, je izgubila takoj vsako veljavo; bral sem jo, če sem jo brati moral; kajti že je dišala po plesnobi.' Tako Cankar piše v svoji črtici iz Mojega življenja. Gledališka predstava Hrepenenje … To je hrepenenje, Dioniz! ob 100. obletnici Cankarjeve smrti je nastala tudi v želji, da bi Cankar ne bil le precej omejen in obvezen (in zato včasih neprijeten in odbijajoč) del učnega načrta, ampak predvsem izjemno raznolik, rahločuten, družbeno kritičen in aktualen. Širina, ki jo avtor premore, je bila glavno vodilo pri snovanju predstave. Pri izbiri besedil pa smo se osredotočili na motiv hrepenenja, ki je nekako skupen vsem Cankarjevim delom.«

Predstavo sta režirala Katja Predan in Jakob Mišič Jančar, v njej pa so igrali Tinkara Stonič, Eva Brank, Nika Rupnik, Hana Gombač, Nika Potočnik Mavsar, Rok Zajc, Bor Kolar Bačnik, Erik Contreras Mencinger, Tina Šajn, Erik Tomori, Tim Vivoda, Dušan Habič, Soraja Sekavčnik in Nina Zidarič. Za tehnično izvedbo je poskrbel Nejc Jager, besedila pa je izbrala Tara Ferbežar Felgner. Dijake je mentorirala Profesorica Alenka Ocvirk Zelič.

Vsem iskreno čestitamo.