Dogodki in novice

Green STEM

V okviru projekta Erasmus+ Green STEM smo se v Skopju srečali s partnerskimi šolami: Colegiului Național Dragoș Vodă iz Romunije in V. gimnazijo iz Hrvaške. Naš gostitelj je bila Gimnazija Algoritam iz Severne Makedonije.

V ponedeljek, 24. aprila, smo trije dijaki v spremstvu treh profesorjev že v jutranjih urah z letališča Jožeta Pučnika v Ljubljani sprva odleteli do letališča v Beogradu. Zaradi prestavljenega leta smo do Skopja, naše končne destinacije, prispeli šele pozno popoldne. Tam smo se namestili v hotelu in spoznali z ostalimi člani projekta.

Na šoli, ki nas je gostila, smo spremljali pouk biologije in bili deležni dveh delavnic. V torek smo dijaki sodelovali pri dveh urah biologije, ki so jih izvedli dijaki iz Hrvaške in Severne Makedonije. Spoznali smo reprodukcijo in prebavo vrtinčarjev ter kako prisotnost oziroma odsotnost bromelaina vpliva na kuhanje in naš organizem. Popoldne smo prisostvovali pouku robotike, ki sta ga izvedla dijak iz Romunije in hrvaški profesor. Dijaki smo se naučili več o micro:bit-u in se preizkusili v programiranju. Delavnico smo nadaljevali tudi v torek, ko smo k že pridobljenim veščinam dodali še zunanje senzorje.

Gimnazija Algoritam letos obeležuje 15. let. S tem namenom so dijaki pripravili dramsko igro v filharmoniji, katero smo si ogledali tudi mi.

V sredo smo se dijaki udeležili delavnice strojnega učenja, predstavljenega s strani dveh hrvaških dijakov. Dijaka sta predstavila njihov trenutni projekt, ki temelji na principu chat botov in vključuje prepoznavanje prednosti in slabosti v besedilu, prepoznavanje predmetov in živali na slikah …

Tretji dan smo člani projekta obiskali kanjon Matka in jamo Vrelo. Večji del jame je pod vodo, znana globina jezera pa je 240 m. Skozi kanjon teče reka Treska, po kateri smo se dijaki s profesorji peljali in uživali v čudovitem razgledu.

V Slovenijo smo se vrnili v petek, 28. aprila, zgodaj zjutraj. Dijaki se že veselimo potovanj in nadaljnjega sodelovanja s še drugimi članicami projekta Green STEM.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka