Dogodki in novice

Prireditev ob zaključku mednarodnega srednješolskega haiku natečaja

V petek, 21. marca 2014, smo na Gimnaziji Vič s svečano zaključno prireditvijo sklenili dejavnosti, ki so se odvijale v okviru četrtega mednarodnega srednješolskega haiku natečaja. Gostili smo predstavnike dijakov in mentorjev iz Budimpešte in Stockholma, ki na natečaju sodelujejo že od samega začetka, prvič letos pa so se nam pridružili še dijaki in mentorji Državnega znanstvenega liceja France Prešeren iz Trsta.

Veseli smo, da so se dijaki odzvali na natečaj v takšnem številu in s tako kakovostnimi prispevki. Pri tem gre seveda velika zahvala tudi mentorjem za njihovo požrtvovalno delo. V vse bolj tehnološko orientirani in hitro se spreminjajoči družbi se je pogosto težko umiriti in opazovati stvari in naravo okoli sebe ter doživljanje najdragocenejših trenutkov tudi ubesediti. Ponosni smo na mlade generacije, ki dokazujejo, da so mladi vpeti v širše dogajanje, ki ga zaznavajo iz najrazličnejših zornih kotov in skozi bogato paleto čustev.

Radoživa ustvarjalnost in pripavljenost dijakov, da jo delijo z drugimi, je bila tudi rdeča nit zaključne prireditve, ki se je je udeležil tudi predstavnik japonskega veleposlaništva, gospod Abe. S prireditvijo smo se poklonili velikemu mojstru haikuja, Matsuu Bashu, ter velikim umetnikom in kulturnim ustvarjalcem iz držav, ki so sodelovale na natečaju. Osrednji del je bil posvečen predstavitvi vseh nagrajenih haikujev mladih avtorjev ter podelitvi nagrad in priznanj. Ob koncu smo predstavili še cikel haikujev in spremljajočih avtorskih fotografij gospe Alenke Zorman, ene izmed najplodnejših haiku avtoric pri nas, ki že dolga leta sodeluje z našo šolo in nam nudi dragoceno strokovno pomoč pri delu z dijaki.

Pripravili smo tudi razstavo, ki je obeleževala Svetovni dan poezije ter prikazala prispevke dijakov skozi fotografijo, in izdali publikacijo z izborom najboljših haikujev.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka