Dogodki in novice

Gimnazija Vič prejemnik Inženirske iskre 2020 za inovativnost v družbi

V predsedniški palači je bila pod pokroviteljstvom predsednika države, gospoda Boruta Pahorja, 23.6.2020, slovesna podelitev priznanja Inženirska iskra 2020. Med prejemniki priznanja je tudi ekipa dijakov Gimnazije Vič, Ella Potisek, Dani Sami Blažič, Uma Jordan Ferbežar in Peter Pongrac, ki je pod mentorskim vodstvom Maje Gerden, prof. in Sonje Artač, prof. s prispevkom Ministrstvo za nadarjenost, sodelovala na letnem strokovnem posvetu projekta SKOZ (Središče karierne orientacije zahod), novembra 2019 v Kongresnem centru Bernardin.

Obrazložitev:

Gimnazija Vič za idejo Ministrstvo za nadarjenost

Preden začnemo kogarkoli učiti, ga moramo poznati. Učitelji Gimnazije Vič so tako ob strokovnjakih tudi mladim zaupali nalogo, da na nacionalnem strokovnem posvetu o nadarjenosti odgovorijo na izziv: »Koliko talentov je med nami?« Dijaki Ella, Peter, Danijel, Uma in Urška so z odgovornostjo samostojno prevzeli nalogo in novembra 2019 v Portorožu avtentično in duhovito predstavili svoje razumevanje dela z nadarjenimi. Zavrnili so etiketiranje ´nadarjenih´ in povezavo med nadarjenostjo in ocenami v šoli. Osvetlili so, kaj potrebuje mlad človek, da svojo nadarjenost razvije v talent. Prikaz srednješolcev, kakšne negativne posledice nosi družba, če nadarjenost mladega človeka ni prepoznana in v okolju ne obstaja sistem in kultura razvoj potencialov, je pustil prepoznaven odtis na posvetu. Razmišljanja Ministrstva za nadarjenost so glas mladih. Morda je lahko Slovenija prva država na svetu, ki ga sliši ter modrost mladih prelije v pomembne odločitve o tem, kako se učimo in razvijamo. S to ambicijo projekt Inženirke in inženirji bomo! Ministrstvu za nadarjenost Gimnazije Vič podeljuje priznanje Inženirska iskra.

Priznanja Inženirska iskra so letos podelili prvič. Z njimi želijo v iniciativi Inženirke in inženirji bomo!, ki povezuje že preko 70 slovenskih organizacij in institucij, osvetliti in izkazati priznanje prebojnim, izvirnim praksam, projektom ali dogodkom, ki so v šolskem letu 2019/2020 pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. »Če pozitivnega ne osvetlimo, je občutek, da tega ni. Zato je pomembno poiskati, videti in se prikloniti dosežkom domišljije, inovativnim prebojem in sodelovanju v dobro skupnosti. V časih velikih družbenih, tehnoloških in ekonomskih sprememb družbene svetilnike vrednot še toliko bolj potrebujemo,« je podelitev komentirala mag. Edita Krajnović, soustanoviteljica iniciative Inženirke in inženirji bomo!

Letošnji nagrajeni dosežki so bili izbrani kot izjemni slovenski projekti, ki so imeli ali imajo potencial širokega odmeva in dosega med mladimi, s čimer zasledujejo vizijo iniciative navduševanja za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. Inovacije in inženirske rešitve mladih po novem bogatijo tudi nabor dosežkov v aplikaciji Slovenski kvIZUM, ki se je med učitelji uveljavila kot orodje za spodbujanje ustvarjalnosti in podjetnosti mladih.

Inženirska iskra je priznanje za najbolj inovativne dosežke, ki jih je v zadnjem letu prepoznala ekipa Inženirke in inženirji bomo!. Glavni namen je osvetliti in izkazati priznanje prebojnim ali izvirnim praksam, projektom ali dogodkom, ki so v šolskem letu pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in za inovativnost v družbi.

Povezave na objave v medijih: