Dogodki in novice

Drugi del izmenjave z Nizozemsko

Med 17. in 22. aprilom 2023 je bil izveden drugi del izmenjave z Nizozemsko, kjer smo dijakinje in dijaki za teden dni obiskali svoje nizozemske vrstnike in šolo Het Goese Lyceum v nizozemski provinci Zeeland.

Na pot smo se odpravili v ponedeljek. Z ljubljanskega letališča smo odleteli do poljske prestolnice, potem pa naprej do Amsterdama, kjer smo pristali v poznih večernih urah. Okoli desete ure smo prispeli v Goes h gostiteljskim družinam.

V torek se je začel pester program, organiziran s stran nizozemske šole. Najprej smo odšli v Deltapark Neeltje Jans, kjer smo se seznanili z največjim in najbolj zapletenim sistemom za zaščito pred poplavami, znanim pod imenom Delta Works.

V sredo smo se napotili proti eni izmed najbolj unikatnih evropskih prestolnic – Amsterdamu. Tu smo najprej obiskali Rijksmuseum, kjer smo si med drugim ogledali Rembrandtovo Nočno stražo. Po koncu ogleda smo se odpravili na vožnjo s turistično ladjico po kanalih – verjetno največji znamenitosti Amsterdama. V mestu smo imeli tudi nekaj prostega časa.

V četrtek je bil za mnoge najbolj zabaven del celotnega programa; odšli smo namreč na hojo po zamočvirjeni zemlji. Po treh urah sprehoda po tem pestrem terenu, smo le redki ostali brez blata v čevljih, pa čeprav smo bili opremljeni z visokimi vodoodpornimi škornji. Ta naravni rezervat pa ni privlačen le za turiste – veliko vlogo ima tudi kot habitat za številne ogrožene rastlinske in živalske vrste. Takoj po tej zanimivi izkušnji, smo se odpravili v manjše mesto Middelburg, ki je prestolnica province Zeeland.

V petek se je dan začel z ogledom gostujoče šole in video posnetka o prvem delu izmenjave, ki ga je pripravil dijak Luka Perko. Sledilo je raziskovanje mesta Goes, ki ima vse značilnosti pristnega nizozemskega mesta – od rečnih kanalov do ozkih opečnatih hiš. V soboto smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili proti Sloveniji. Z letom proti domovini se je zaključila čudovita izkušnja tako za slovenske, kot tudi za nizozemske dijakinje in dijake. Medvrstniško druženje, spoznavanje kulture in naravnih lepot obeh držav bosta ostala v srcu vseh udeleženih še dolgo.

Zapisala: Olimpia Kupljen, 3. e

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka