Dogodki in novice

Izmenjava s Španijo

V mesecu marcu smo gostili 15 dijakov iz severnega dela Španije, iz Baskije. Prišli so za en teden k nam s tremi profesoricami. Imeli smo se super!

Naj vam malo opišemo, kaj vse smo počeli.

Domenili smo se, da bo rdeča nit našega druženja glasba. Ta je bila prisotna na vseh naših srečanjih. Namenili pa smo ji tudi posebno dejavnost, ko smo naše sovrstnike učili slovenske pesmi, oni pa nas baskovske in španske. Tudi narodni plesi so bili na programu. Veselo presenečeni smo bili nad njihovo zavednostjo in kar nalezljivim navdušenjem nad petjem. V sklopu narodne tradicije smo tudi skupaj s prof. Evo Jelen in njenimi pomočniki organizirali kuharsko delavnico in pekli gibanico.

Pokazali smo jim našo prestolnico, s poudarkom na delih arhitekta Plečnika. Ogledali smo si njegovo hišo in Narodno in univerzitetno knjižnico. Peljali smo jih v botanični vrt, kjer smo naleteli na vodičko, upokojeno profesorico, ki je kar žarela od navdušenja ob razlagi.

Šli smo v naš podzemni svet, v čudovite Škocjanske jame, kjer so kar strmeli nad divjo lepoto. Potem pa še peš iz Portoroža v Piran. Tam smo uživali ob pogledu na mesto in na morje.

V šoli smo se skupaj udeležili Šila delavnice, imeli športne dejavnosti in med glavnim odmorom izvedli tekmo v nogometu. Zmagali smo Slovenci!

Krona dogajanj pa je bil izlet na Gorenjsko. Peljali smo se z gondolo na Krvavec in se v lepem sončnem vremenu sankali. Vsi smo uživali, naši gostje pa še najbolj. Potem smo šli na Bled na kremšnito.

V maju jim bomo vrnili obisk in že komaj čakamo na to. Hvala vsem, ki so nam omogočili to enkratno izkušnjo!

Miriam Jereb Batagelj in Nuša Završnik Ražen in udeleženci izmenjave

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka