Dogodki in novice

Izmenjava s Španijo 2017

Tudi letos smo na šoli uresničili projekt, kjer se lahko učimo in doživljamo španščino »v živo«. Med Ljubljano , slovensko prestolnico, in San Sebastianom, mestom filmskih dogajanj, so se spletle prijateljske vezi. Najprej so se dijaki od tukaj in od tam spoznavali prek socialnih omrežij, končno pa je napočil dan, ko so se lahko videli in objeli.

Prvi del se je odvijal v Sloveniji v mesecu marcu. Rdeča nit je bila tema o beguncih in o ohranjanju etničnih manjšin. Dijaki so se seznanjali s problematiko v razgovorih in diskusijah. Zaključke pa so predstavili s plakati. Poleg te dejavnosti so imeli tudi športne tekme, improvizacijski teater , izdelovanje lectovih src in kulinarično delavnico. V skupinah so odkrivali zanimivosti Ljubljane ob reševanju nalog, šli na ogled živalskega vrta, se ñudili v Muyeju iluzij, jedli kremno rezino na Bledu, se sankali na Krvavcu, se predali čarobnosti Škocjanskih jam in se dotaknili morja v Piranu.

V mesecu maju se je izmenjava preselila na drugo lokacijo, na sever Španije, v Baskijo. Tu smo si ogledali Donostio- San Sebastián in deskali ob čudoviti plaži, bili na kajakih v Bilbau, začutili utrip Pamplone, mesta, kjer se odvija sloviti Sanfermín in se povzpeli na hrib San Juan de Gaztelugatxe. Imeli smo tudi športne aktivnosti in delavnico, kjer smo ustvarjali promocijske plakate v štirih jezikih: španščini, slovenščini, angleščini in baskovščini.

Naj za konec povzamemo vtis ene izmed udeleženk ob evaluaciji: »Hvala vam za najlepša tedna v mojem življenju«. Uporaba jezika v avtentičnem okolju je eden od ciljev izmenjave. Prav takoj pomembna pa je možnost spoznavanja kulture, okolja, navad in spletanja prijateljstev.

Hvaležni smo vodstvu šole za podporo in vso naklonjenost pri izpeljavi projekta.

Udeleženci izmenjave, prof. Miriam Jereb Batagelj in prof. Nuša Završnik Ražen

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8 slika9 slika10 slika11 slika12 slika13 slika14 slika15 slika16 slika17 slika18