Dogodki in novice

Izmenjava s Španijo

Ta zgodba se je pričela pred petnajstimi leti. Takrat smo imeli prvič izmenjavo s šolo iz Baskije Goierri Lanbide Eskola.

Navezali smo tesne prijateljske stike, tako profesorji kot dijaki. Marsikdo je šel na počitnice k svoji družini v Španijo . Baski pa so bili gostje Slovencev.

Tudi letos smo jih veselo pričakali na Brniku in jim izrekli dobrodošlico. Ker smo imeli določen par že dober mesec prej, smo se lahko pogovarjali po družbenih omrežjih. Zato smo se vsaj malo že poznali. Nekaj treme pa je še vedno bilo ob prvem srečanju v živo.

Imeli smo kar pester program. Prof. Žiga Regina je imel z nami improvizacijske igre in nas je vse navdušil. V šoli smo pekli belokranjsko pogačo (in jo tudi z užitkom pojedli). Ves čas so bili med nami prisotni štirje jeziki. Dva sta bila uradna, angleščina in španščina. Slišala pa se je tudi slovenščina in baskovščina. Mi smo se učili španščine in baskovščine, oni pa slovenščine in izboljšali njihovo angleščino.

Poleg kuharske delavnice, smo imeli še eno delavnico in sicer v Narodni Galeriji. Najprej smo imeli predavanje in predstavitev slik z mitološko vsebino. Potem smo pa ustvarjali lastne atribute z risanjem, barvanjem, lepljenjem.

Družili smo se na drsanju in na športnih igrah. Bili smo v Hiši iluzij v Ljubljani. Skupaj pa smo obiskali Postojnsko jamo, šli peš iz Portoroža v Piran, Planico in Bled. Šli smo tudi na Sv. Višarje, romarski kraj treh narodov: Slovencev, Italijanov in Avstrijcev. Tu so naši španski prijatelji voščili njihovi profesorci za rojstni dan v slovenščini.

En dan pa je bil imenovan družinski dan. Takrat je vsaka družina pokazala svojemu gostu še druge kotičke naše lepe Slovenije. S težkim srcem smo se poslovili. Slovo pa ni bilo tako žalostno, saj bomo čez dober mesec mi njim vrnili obisk. O tem bomo poročali ob povratku.

Udeleženci izmenjave, profesorici Miriam Jereb Batagelj in Nuša Završnik Ražen

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka