Dogodki in novice

Izmenjava s Srbijo

Skupina dijakov Gimnazije Vič se je od 9.-12. 3. 2017 udeležila prve izmenjave, ki je potekala med našo gimnazijo in X. Gimnazijo Mihajlo Pupin iz Beograda.

V četrtek, 9. 3. 2017, smo se v jutranjih urah iz Ljubljane z vlakom podali na daljšo pot proti Beogradu. Ko smo prispeli, so nas na železniški postaji sprejeli dijaki in profesorici X. Gimnazije Mihajlo Pupin in po kratkem spoznavanju so dijake odpeljali domov k družinam.

V petek zjutraj so nas gostitelji toplo sprejeli na njihovi šoli. Po glasbenem nastopu njihovih dijakov smo pričeli z delom na projektu ''Kultura mladih''. Dijaki naše in njihove šole so predstavili rezultate ankete, ki so jo izvedli na svojih šolah na temo spletnih socialnih omrežij. Sledila je daljša razprava in debata dijakov in profesorjev na temo socialnih omrežij.

Po zaključeni debati smo imeli priložnost prisostvovati pri uri srbskega jezika, kjer so ravno obravnavali Franceta Prešerna. Naši dijaki so bili navdušeni nad tematiko in znanjem njihovih dijakov o našem največjem pesniku.

Njihova šola večkrat za svoje dijake organizira tekmovanje v kvizu, imenovanem ''Potera'', ki je v Srbiji zelo priljubljen. Vprašanja se nanašajo na področja iz zgodovine, geografije, latinščine, kemije, matematike, športa, literature in drugih. Za to priložnost so poleg njihovih ekip vključili tudi ekipo viških dijakov, ki so se na kvizu odlično odrezali.

Takoj po končanem kvizu smo odšli na voden ogled Narodne banke Srbije, nato pa na krajši potep po Beogradu, kjer nas je vodila profesorica likovne umetnosti Olivera Nožinić. Sledilo je druženje dijakov in nočitev pri družinah.

V soboto smo si ogledali znamenitosti Beograda. Lokalni vodič nam je predstavil zgodovino mesta in nas popeljal skozi park Kalemegdan. Ogledali smo si beograjsko trdnjavo, ki stoji ob sotočju Donave in Save, ter kip Zmagovalec, ki je delo znanega kiparja Meštrovića. Sledil je voden ogled rezidence kneginje Ljubice. Nato smo si ogledali še nekaj večjih beograjskih znamenitosti: Saborne cerkve, ulico Knez Mihajlova, Stari in Novi dvor, parlament, hotel Moskva in druge. Po napornem dnevu so se dijaki odpravili k družinam gostiteljev, kjer so še zadnjič prenočili.

V nedeljo, 12.3.2017, smo se v dopoldanskih urah na železniški postaji poslovili od dijakov, njihovih staršev in profesorjev X. Gimnazije Mihajlo Pupin. Gostje so se izkazali s svojo pozornostjo in gostoljubnostjo, tako da nam bo Beograd vsem ostal v lepem spominu. Med dijaki so se tekom izmenjave stkale nove vezi in prijateljstva in že čakamo na ponovno snidenje z njimi.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5