Dogodki in novice

Slovensko-Švedska izmenjava 2010

Tudi v letošnjem letu smo pod vodstvom mentorjev Sonje Artač in Matjaža Poljanška sodelovali v izmenjavi z dijaki švedske gimnazije Ava.

V začetku maja so nas obiskali dijaki, ki smo si jih izbrali na podlagi predstavitvenih posnetkov, iz katerih smo se poučili, kako jim je ime, kaj radi počnejo, kje živijo in česa ne smejo jesti. Ko smo se prvič srečali na letališču Jožeta Pučnika, je prevladala vsesplošna naklonjenost. 'Naši' Švedi so nadvse simpatična, skulirana in vedoželjna množica. Vsi smo se dobro ujeli in skupaj preživeli zabaven t.i. družinski vikend, potem pa se je začelo delo. Vsaka skupina, sestavljena iz nekaj Švedov in nekaj Slovencev, se je ukvarjala s svojo ekološko temo. Teoretično delo je bilo podkrepljeno z obiskom Pirana (zanimala nas je predvsem obalna problematika) ter zaokroženo s kratko predstavitvijo za starše in skromno zakusko. Da se Švedi ne bi utopili v raziskovalnem delu (tako zelo vedoželjni vendarle niso bili), smo zvečer občudovali lepote Ljubljane in Pirana. Ko so nas po uspešnem tednu zapuščali, smo se le s težavo poslovili od njih in komaj čakali na september, ko je bila vrsta na nas, da vrnemo obisk. Veselje ob ponovnem snidenju je bilo veliko, poleg tega pa nas je prevzemalo navdušenje nad veliko, strpno, demokratično, predvolilno razpoloženo ŠVEDSKO. Družine, pri katerih smo bivali, so nas toplo sprejele. Vseeno pa nismo imeli prav veliko časa, da bi jih bolje spoznali, saj smo že naslednji dan odpluli na Gotland, otok v Baltskem morju, sicer priljubljeno turistično destinacijo, kjer je potekal drugi del naših raziskav. Hkrati z ogledi in skupinskim delom smo spoznavali švedsko kulturo ter občudovali prelepo naravo. Večino dela smo končali že na Gotlandu, zato nas je, ko smo se vrnili v Stockholm, čakalo le še snemanje kratkega predstavitvenega filma. Izdelki so bili različni: od ppt projekcij do parodije na predstavitveni film gimazije Ava, od risanih filmov do raziskovanja problematike življenjskega okolja ubogega Spongeboba. Vsi pa so očarali publiko, ki so jo sestavljale naše gostiteljske družine. Sledila je ne-tako-zelo-skromna zakuska, v katero so Švedi zares vložili veliko dela. Postregli smo si lahko s kaviarjem in morskimi jedmi, tradicionalnimi krompirjevimi jedmi in podobnim.

Po zaključku projektnega dela je ostalo še nekaj dni za spoznavanje družine in t.i. družinski dan, ki smo ga namenili ogledu Stockholma in njegove okolice.

Skratka, mislim, da smo vsi izkusili odlično plat Švedske in da ni niti enega med nami, ki se med izmenjavo ne bi zabaval in se spoprijateljil s Švedskimi dijaki. Naučili smo se celo nekaj švedskih besed, kar pomeni, da smo že usvojili del njihove kulture. Sicer pa je izmenjava pomembna izkušnja, ki se je bomo z veseljem še dolgo spominjali!

Skratka, mislim, da smo vsi izkusili odlično plat Švedske in da ni niti enega med nami, ki se med izmenjavo ne bi zabaval in se spoprijateljil s švedskimi dijaki. Naučili smo se celo nekaj švedskih besed, kar pomeni, da smo že usvojili del njihove kulture. Sicer pa je izmenjava pomembna izkušnja, ki se je bomo z veseljem še dolgo spominjali!

T. M.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8 slika9 slika10 slika11 slika12 slika13 slika14 slika15 slika16 slika17 slika18 slika19 slika20