Dogodki in novice

Obiskal nas je dr. Jaka Smrekar

Na naši šoli se je v ponedeljek, 2. februarja 2009, mudil bivši dijak Gimnazije Vič, Jaka Smrekar, ki je prišel na povabilo profesorice matematike, Nives Mihelič Erbežnik. Gimnazijo Vič je zaključil leta 1993; sedaj je v službi na Fakulteti za matematiko in fiziko. Nastop je imel v naravoslovnem razredu 3. a.

text

Kako bi bilo moč opisati njegovo predavanje? Dovolj pove že fraza: »tip je faca«. Nastop je začel z besedami, ki so takoj vzbudile vsesplošno zanimanje: »V življenju so pomembne 3 stvari: mama, oče… in matematika.« V njegovih besedah je bilo moč čutiti ljubezen do matematike ter kaj vse mu ta pomeni. Zanj ni samo naravoslovna veda, temveč veliko več. V njej je našel samega sebe. Prikazal nam jo je iz drugega zornega kota – predvsem je izpostavil ter upodobil njeno uporabo za reševanje problemov, ki na videz nimajo nobene zveze z njo in se zato ne zdijo matematično rešljivi.

Z izjavo tipa »Matematika je kot ljubezen – preprosta, a se zlahka zaplete,« se ne bi strinjal. Zanj je v svetu matematike vse preprosto, le razumeti je treba. Seveda ga naša vprašanja, koliko aksiomov pozna matematika, in prošnja, da nam razloži pretvarjanja slik predmetov v različne dimenzije, niso vrgla s tira.

Na kratko je predstavil tudi študij matematike in na koncu navdušil z razlago, kako je mogoče, da je vsota notranjih kotov trikotnika 270°.

Vsi smo mnenja, da smo bili priča izredno zanimivemu predavanju, ki je še dodatno popestrilo naš pouk matematike, zato se v prihodnosti nadejamo česa podobnega.

Matic Dolinar, 3. a