Dogodki in novice

Ki k roži

Bera izdaj literarnih del naših dijakov v š.l. 2014/2015 se je začela že v decembru. Izšla je pesniška zbirka Jakoba Barbe Ki k roži.

V petek, 23. januarja 2015, je Jakob pripravil tudi predstavitev pesniške zbirke z izvrstno pesniško in glasbeno predstavo. Med izbranimi glasbenimi vložki različnih zvrsti je bral svoje pesmi. Polno malo dvorano so poleg Jakoba očarali: Peter Barbo (klavir), Žiga Vehovec (harmonika), Ana Koželj (citre), Manca Dolinar (flavta), Neža Potokar (flavta), Oskar Longyka (violina) ter Aljaž Kovač (cajon). Med drugim so igrali odlomke iz Bachove suite št. 2 za violino, Liber tango, odlomek iz filma Doktor Živago, Bachovo Fantasio, Jakobovo priredbo Cageove skladbe Suvenir…

V ponedeljek, 26. januarja, je bila javna predstavitev pesniške zbirke v klubu Daktari in tudi od tam so obiskovalci odhajali vidno zadovoljni in bogatejši za imenitno pesniško in glasbeno izkušnjo.

naslovnica

Pesniška zbirka Ki k roži (2014) je pesniški prvenec Jakoba Barba, dijaka 3. letnika Gimnazije Vič in člana literarnega kluba Gimnazije Vič L'etažer, v založbi Gimnazije Vič.

Razdeljena je v dva sklopa, ki drug drugega tematsko dopolnjujeta in osvetljujeta videnje poezije z vseh zornih kotov - prvi sklop, naslovljen kot Zeniti porečij, je stilsko in vsebinsko zaokrožena celota, znotraj katere pesmi razkrivajo zrenje narave in spontane refleksije človeka, ki prizore niza, kot jih občuti, vonja, vidi in sliši. Sklop je stilsko enoten, v čemer se Zeniti porečij razlikujejo od drugega, naslovljenega kot Prepletena. V drugem sklopu prevladuje ljubezenska tematika, oblike pa temeljijo na trdni ritmični osnovi, ki jo dopolnjuje rima.

Vse je tam,
kot je bilo:
Več ...

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka