Dogodki in novice

International Research School v Kirgiziji

Dijaki Matic Prah, Tim Strnad in Pija Burger so se v spremstvu profesrija Jureta Ausca udeležili “International Research School” v Kirgiziji, tik ob drugem največjem slanem jezeru na svetu Issyk-Kul.

27. 6. so pristali na letališču v Bishkeku, glavnem mestu Kirgizije, in si ogledali nekaj znamenitosti in način življenja. 29. 6. pa se je začela 10 dnevna mednarodna raziskovalna šola, kjer dijaki sodelujejo v skupinah za računalništvo, kemijo in vodno biologijo.

Mednarodna raziskovalna šola (IRS) se je uradno začela s svečano otvoritvijo in dvigom zastave. Udeleženci že tretji dan raziskujejo v okviru svojih projektov, imeli pa smo tudi že mednarodni večer, kjer so predstavili Slovenijo in zaplesali na Golico.

Matic Prah se je udeležil projekta Study of the condition of the aquatic ecosystem of Lake Issyk-Kul with the help of bioindication and biotesting methods, kjer raziskujejo življenje v tem visokogorskem slanem jezeru.

Tim Strnad se je udeležil projekta Can machines help us to predict air pollution?, kjer želijo s pomočjo računalniških modelov napovedati, kdaj in kje bo zrak pretirano onesnažen, da bi lahko zaščitili zdravje ljudi.

Pija Burger se je udeležila projekta Chemistry in silico: design and prediction of pharmacological and pharmacokinetic properties of new compounds, kjer z računalniško modelacijo spreminjajo zgradbo kemijskih molekul in poskušajo napovedati njihove pozitivne učinke za uporabo v farmaciji.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka