Dogodki in novice

Feri Lainšček

V torek, 2. 2. 2106, je bil gost na Gimnaziji Vič pisatelj, pesnik in dramatik Feri Lainšček. Na srečanju z letošnjimi maturanti je bila tema pogovora njegov roman Ločil bom peno od valov ter Tolstojev roman Ana Karenina.

FERI LAINŠČEK se je rodil 5. 10. 1959 Dolenci na Goričkem. Gimnazijo je obiskoval V Murski Soboti in nato študiral novinarstvo na FSPN. Ko je bil star 24 let je izdal prvi roman Peronarji in se nato odločil za samostojno pot kulturnega delavca, po kateri hodi še danes. Leta 1992 je skupaj s prijateljem Francijem Justom ustanovil založbo Franc-Franc, ki se ukvarja z založniško dejavnostjo. Tiskata tudi dela v panonskem narečju in skrbita za promocijo Prekmurja.

Feri lainšček je napisal številna dela za otroke, mladino in odrasle ter posnel najbolj gledane filme, kot so: Petelinji zajtrk, Halgato in druge.

Dela: Raza, Razpočnica, Ki jo je megla prinesla, Namesto koga roža cveti, Nedotakljivi, Ločil bom peno od valov, Muriša, Astralni niz, roman v verzih Sprehajališča za vračanja; pesniške zbirke: Dlan mi po tebi diši, Občutek za veter, Ne bodi kot drugi; drame: Samorastneži, Penzion Evropa, Impresarij; radijske igre; pravljice za otroke.

Je dobitnik tudi nagrade Prešernovega sklada za roman Ki jo je megla prinesla, nagrade kresnik za romana Namesto koga roža cveti ter Muriša, Kajuhove nagrade za roman Raza in še drugih.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8 slika9 slika10 slika11 slika12