Dogodki in novice

Jesenski obisk v Hiši Mandrova

Z dijaki izbirnih predmetov biologije in umetnostne zgodovine smo v ponedeljek, 3. oktobra, obiskali Hišo Mandrova (https://hisamandrova.com/).

Dijaki so na interpretacijskem vodenju skozi jesensko obarvan gozd spoznali, kako so včasih gospodarili z gozdovi in kako to počnemo danes. Naš vodič Aljaž je govoril o tem, kako je človek skozi stoletja povsem spremenil gozd in kako je gozd zaznamoval našo kulturo. Urili smo se tudi v prepoznavanju značilnih drevesnih vrst in sledi divjih živali.

Potem smo se iz gozda preselili pred domačijo, ki se je kopala v jesenskem soncu. V drugem delu programa smo spoznali, kakšne so bile tehnike obdelave lesa pred industrializacijo in kako so si ljudje v krajih, kot je Novi Kot, morali znati izdelati prav vse za življenje. Dijaki so se spoznali z osnovami predelave lesa za domačo rabo in sodelovali v prikazu uporabe starinskih ročnih orodij za obdelavo lesa.

Gospodar Hiše nas je zelo prijazno in nazorno popeljal čez popoldne in tako prepletel biološke in umetnostne tematike, da smo res začutili tesno povezavo narave in človeka, ki si jo je težko predstavljati v razredu.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka