Dogodki in novice

Mednarodni haiku natečaj - Budimpešta 2016

Šesti mednarodni haiku natečaj, na katerem so sodelovali dijaki iz Švedske, Madžarske in Slovenije, se je letos zaključil v Budimpešti, šola organizatorica pa je bila Közgazdasági Politechnikum.

Gimnazijo Vič so zastopale štiri dijakinje 3. F razreda ter trije mentorji. V Budimpešti smo bili zelo prijazno sprejeti, dijakinje pa so še posebej pohvalile obe gostiteljici, ki sta poskrbeli, da je bilo nekajdnevno bivanje v živahni madžarski prestolnici res zabavno in prijetno. Na šoli smo imeli možnost obiskati pouk, se seznaniti s šolskim programom ter samo stavbo, navezovati kontakte in poklepetati tako z učitelji kot tudi z dijaki ter poskusiti tipične madžarske jedi.

Na zaključni prireditvi so sodelovali dijaki, ki so recitirali izbrane haikuje in predstavili znamenitosti Budimpešte. Nato pa se nam je pridružil eden izmed nabolj znanih in uveljavljenih madžarskih mladih pesnikov, ki je z nami delil izkušnje s področja pisanja haikuja in nas seznanil z odločitvami žirije. Zaključno prireditev smo kar nekoliko nestrpno pričakovali, saj smo v letošnjem šolskem letu vložili veliko truda v spoznavanje same teorije pisanja haikujev, na šoli pa smo predhodno izvedli tudi naše interno tekmovanje, da bi prišli do čim bolj kakovostnih izdelkov. Najbolje uvrščene haikuje smo nato lektorirali in jih poskušali čim bolj dodelati. Zelo veseli smo bili, da je naše delo obrodilo tudi sadove. Med petimi izbranimi haikuji, ki so bili nagrajeni s posebnimi priznanji, so bili kar trije haikuji naših dijakinj. Čestitamo!

Ob koncu bi se radi zahvalili Edini Szakács, glavni mentorici in organizatorici dogodka v Budimpešti, ki je skupaj z dijaki poskrbela, da je vse gladko teklo in da smo se vrnili domov polni nepozabnih doživetij.

Vsi se že veselimo zaključne prireditve sedmega mednarodnega haiku natečaja, ki bo leta 2017 potekala v Ljubljani, v organizaciji Gimnazije Vič.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka