Dogodki in novice

Zaključek mednarodnega haiku natečaja in natečaja za najboljšo kratko zgodbo v angleščini

31. marca 2017 smo na šoli gostili učence in mentorje treh slovenskih osnovnih šol, ki so sodelovali na natečaju za najboljšo kratko zgodbo v angleščini, ter mentorje in dijake iz štirih evropskih držav, ki so sodelovali na natečaju za najboljši haiku.

V okviru natečaja za najboljšo kratko zgodbo so bili učenci in dijaki povabljeni, da na razpisane teme, ki so bile letos zaradi narave zaključne prireditve povezane s haikuji Matsua Basha, napišejo kratke zgodbe v angleščini. Te niso smele presegati 100 besed. Med prispelimi zgodbami je nato žirija izbrala najboljše, ki so bile korigirane in objavljene v publikaciji. Mladi ustvarjalci iz sodelujočih osnovnih šol in Gimnazije Vič so se izjemno izkazali, zato jim v imenu žirije ponovno čestitamo. Čestitke tudi vsem mentorjem, ki so odlično opravili svoje delo; poleg sodelovanja na samem natečaju so z učenci pripravili tudi zelo domiselno razstavo izdelkov (OŠ Bičevje) ter poskrbeli, da so učenci udeležencem dogodka predstavili svoje delo z res izvirnimi prispevki.

Žirija je bila enako navdušena tudi nad haiku prispevki za mednarodni haiku natečaj. Veseli smo, da smo ponovno lahko gostili zaključek natečaja v Ljubljani, potem ko smo predlani gostovali v Stockholmu, lansko leto pa v Budimpešti. Letos so se tekmovanja ponovno udeležili dijaki in dijakinje Liceja Franceta Prešerna iz Trsta, prvič pa je na natečaju sodelovala belgijska srednja šola Don Bosco.

Vsi objavljeni avtorji in njihovi mentorji so prejeli knjižico, v kateri so natisnjeni najboljši prispevki. Posebej bi se radi zahvalili trem dijakinjam 1. f razreda, ki so za knjižico prispevale ilustracije in jo tako dodatno obogatile.

Zaradi udeležbe gostov iz tujine smo se odločili, da na zaključni prireditvi predstavimo našo državo – njeno zgodovino, kulturo, umetnost, književnost, glasbo, kulinariko, folkloro in še veliko drugega – da bi jim čim bolj približali bogastvo naše dediščine. Za tem nas je nagovorila predstavnica madžarskega kulturnega centra, gospa Molnár -Gábor, ki je bila navdušena nad ustvarjalnostjo učencev in dijakov; prav posebej pa je poudarila pomen tovrstnih mednarodnih srečanj, ki nas vse bogatijo in odpirajo prostor dialogu in sožitju.

V drugem delu prireditve smo najprej slišali najboljše kratke zgodbe in haikuje, nato so sledile predstavitve učencev iz osnovnih šol, zadnji del pa je bil namenjen podelitvi priznanj najuspešnješim učencem in dijakom ter njihovim mentorjem.

Dogodek je zaključila gospa ravnateljica, mag. Alenka Krapež, ki se je zahvalila vsem sodelujočim in izrazila željo in upanje, da se bo sodelovanje na področju ustvarjalnosti nadaljevalo znotraj in izven naših meja. Tej zahvali in želji se pridružujeva tudi organizatorja obeh natečajev, Blanka Klobučar in Tim Gallagher.

Sodelujoče šole:

  • Osnovna šola Bičevje,
  • Osnovna šola Dobrova,
  • Osnovna šola Kolezija,
  • Åva Gymnasium (Stockholm),
  • Don Bosco Hechtel (Hechtel),
  • Koözgazdásagi Politechnikum (Budimpešta)
  • Licej Franceta Prešerna (Trst) in
  • Gimnazija Vič.
slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka