Dogodki in novice

Mednarodni haiku natečaj 2020

V letošnjem šolskem letu je Gimnazija Vič že osmo leto zapored organizirala mednarodno tekmovanje v pisanju haikuja. Čeprav se nam dijaki nekaterih šol iz tujine, s katerimi že leta sodelujemo, tokrat niso uspeli pridružiti, se je natečaja udeležilo kar lepo število šol iz Hrvaške, Estonije, Italije, Turčije in Slovenije.

Prvotne načrte, ki so predvidevali srečanje nagrajencev in mentorjev na zaključni prireditvi na Gimnaziji Vič, nam je preprečila globalna zdravstvena kriza, kar so obžalovali predvsem vsi dijaki, ki so se mesece marljivo pripravljali na nastop in namestitev gostov v krogu svojih družin. Kljub vsem zapletom pa sta se mentorja odločila, da bo projekt izpeljan v kar največji možni meri. V času karantene sta tako pregledala vse prispele haikuje, pripravila končni izbor najboljših in ga uskladila s člani komisije, pridobila soglasja za popravke, ki so bili v nekaterih prispevkih potrebni, in obvestila vse mentorje in sodelujoče dijake glede zaključka natečaja. V mesecu juniju, ko je bila šola spet odprta za učitelje, pa je bila oblikovana in natisnjena publikacija z najboljšimi prispevki, ki je bila skupaj s priznanji najboljšim in potrdili o sodelovanju za mentorje razposlana na vse sodelujoče šole.

Veseli smo, da smo projekt lahko uspešno zaključili, čeprav v nekoliko drugačni obliki. Najpomembneje je, da so dijaki lahko pokazali svojo ustvarjalnost in jo delili z vrstniki. Tudi komunikacija z mentorji iz tujine je bila zelo obetavna in priprave na natečaj za prihodnje šolsko leto se lahko pričnejo ...

Čestitke vsem nagrajenim dijakom in njihovim mentorjem!