Dogodki in novice

Tretji mednarodni srednješolski haiku natečaj v Budimpešti

V četrtek, 7. marca 2013, smo se trije dijaki 4. F z mentorji odpravili v Budimpešto, kjer so letos gostili 3. mednarodni srednješolski haiku natečaj. Pot smo začeli zgodaj zjutraj, po približno desetih urah vožnje (in 'neštetih' prestopanjih) smo končno prispeli na cilj, kjer so nas pričakali naši gostitelji - spali smo namreč pri družinah tamkajšnjih dijakov - in začeli smo z našim potepanjem po Budimpešti.

V petek smo se zjutraj odpravili na ogled znamenitosti, pridružili so se nam še nekateri madžarski dijaki ter Švedinji, ki sta zastopali Åva Gymnasium. Ogledali smo si trg junakov, mestni park, državno opero … Kasneje smo odšli na šolo, kjer je sledila podelitev priznanj tistim, ki smo sodelovali na haiku natečaju, razglašeni pa so bili tudi zmagovalci (vsak v svoji državi). Iz Slovenije je bila to Anja Erbežnik, dijakinja 4. A razreda. Prireditev je bila zelo zanimiva, saj smo imeli možnost spoznati njihov način dela in obšolske dejavnosti, prikazali pa so nam tudi tradicionalne madžarske plese. Zvečer smo odšli še na grad, kjer smo uživali v prelepem razgledu na celotno Budimpešto.

Naslednji dan smo začeli v šoli – praznovali so »dan strpnosti« in pripravili delavnice, ki smo se jih udeležili tudi mi. Začeli smo z umetniško delavnico, kjer smo izdelovali ogrlico iz starih hlač, potem pa smo se tudi sami preizkusili v plesanju madžarskih tradicionalnih plesov. Popoldne smo se sprehodili še po Margaretinemu otoku, ki leži med Budo in Pešto.

Nedelja je bila namenjena predvsem pripravam na odhod domov, a smo vseeno našli še dovolj časa za ogled Citadele in spomenika svobode. Okoli enih popoldan smo se nato vkrcali na vlak in začeli pestro potovanje domov, kamor smo prispeli malo pred polnočjo.

Na Madžarskem smo zelo uživali, za kar gre zahvala predvsem neverjetni gostoljubnosti madžarskih dijakov, in pa seveda tudi našim mentorjem, ki so nas povabili na to potovanje :-).

Ines, Monika in Andrej

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka