Dogodki in novice

Mesec matematike in dan števila π na Gimnaziji Vič

Vsako leto sta v mesecu marcu dve matematični tekmovanji (šolsko in regijsko), na katerih naši dijaki radi tekmujejo in so tudi uspešni. V šolskem letu 2010/11 so dijaki Gimnazije Vič prejeli 9 zlatih, 40 srebrnih in 83 bronastih priznanj na matematičnih tekmovanjih ter 8 zlatih, 11 srebrnih in 51 bronastih priznanj na tekmovanjih iz logike. Tako smo se letos matematiki na Gimnaziji Vič odločili, da bo marec mesec matematike. Povabili smo tri profesorje s Fakultete za matematiko in fiziko, ki so se prijazno odzvali in pripravili predavanja za naše dijake.

Dr. Damjan Kobal je dijake spravil v smeh in v razmišljanje o življenju, matematiki in sploh vsem s provokativnim naslovom Zakaj je matematika nepotrebna oz. kaj imajo skupnega matematika, črnokalski viadukt in vici o seksu. Dr. Damjan Kobal
Dr. Peter Šemrl Dr. Peter Šemrl je predaval o realnih številih, kako jih vpeljati in o tem, da niso trditve, ki so na prvi pogled očitne tudi same po sebi umevne in da je marsikdaj treba dobro premisliti, kako jih dokazati.
Dr. Sašo Strle pa je predstavil matematične vozle v topologiji, kako je mogoče iz dveh zelo zavozlanih vrvic ugotoviti ali sta vozla enaka ter zavezal tudi nekaj pravih in nekaj rokohitrskih vozlov. Dr. Sašo Strle

V mesecu marcu se po svetu praznuje tudi dan števila π. Prvič so dan števila π praznovali v San Franciscu leta 1988.

Na dan števila π smo organizirali šolsko tekmovanje v znanju decimalk tega števila na pamet. Zmagala je Pija Kleva, ki je znala 505 decimalk, drugi je bil Blaž Trpin, tretji pa Kristijan Vuk Baliž. Trije najbolje uvrščeni dijaki so se udeležili enakega tekmovanja na Fakulteti za matematiko in fiziko in tam je Pija zasedla drugo mesto. Recitiranje decimalk števila π
pi natečaj Razpisali smo tudi natečaj za izviren izdelek na temo število Pi in nagradili najboljše tri izdelke. Zmagala je fotografija Pi-Cookies dijakov Martine Petrič, Liama Hudnika Korošca in Mateja Vouška, na drugem mestu je bila Pi pesem Mihe Mužiča in na tretjem fotografija Tine Slabe.
Naši kuharji pa so poskrbeli, da so na dan števila π vsi dijaki dobili za malico tortice s številom π. tortice

Vse dijake, ki so bili uspešni na državnih tekmovanjih iz logike in matematike, bili pohvaljeni ali nagrajeni na tekmovanjih na dan števila Pi smo povabili na nagradni matematični izlet na Bled. Sprehodili smo se po Blejskem vintgarju in obiskali Plemljevo vilo. V Plemljevi vili je dr. Jaka Smrekar predstavil slovenskega matematika Josipa Plemlja, ogledali smo si spominsko sobo in za konec so nas pogostili s sokom in jagodami.

Naš matematični mesec pa smo zaokrožili z recitalom matematične poezije na zaključni prireditvi za starše, dijake in profesorje v Antonovem domu. Recital Matematika in pesem so pripravile dijakinje Neja Bratuša, Anja Erbežnik, Ela Peterlin, Martina Petrič in mentorica Hanka Lebič.