Dogodki in novice

MiniMUN na Gimnaziji Vič

V petek 4. 10. 2019 so dijaki UNESCO kluba tretjič organizirali simulacijo konference Organizacije združenih narodov MiniMUN 2019 (Model United Nations). Konferenco so obiskali dijaki iz cele Slovenije, od Ljutomera do Ptuja, Maribora, Kranja, Ljubljane pa vse do Kopra.

Dijaki so debatirali na eno izmed dveh dodeljenih tem v komiteju po njihovi izbiri, osredotočali pa so se na rešitev danega problema. Ekonomski in socialni komite (Economic and Social Committee) je debatiral na področju upočasnjevanja bega možganov oziroma odhoda izobražencev iz držav v razvoju; Socialni, humanitarni in kulturni komite (Social, Humanitarian and Cultural Committee) pa je debatiral o pravici nošenja verskih oblačil in simbolov.

Skozi komunikacijo, sodelovanje in sporazumevanje so delegati, ki so predstavljali države z vsega sveta, skupaj napisali dva osnutka resolucije z rešitvami, ki bi omogočile državam izkoristiti njihov potencial in zagotoviti njihovim državljanom življenje v multikulturni družbi brez predsodkov, v kateri bi različne vere in kulture živele v sožitju. Delegati so stopili skupaj v želji, da bi dosegli trajnostne in učinkovite rešitve, ki bi pomagale svetu vzpostaviti mir in blaginjo. Seveda pa se nismo pozabili tudi zabavati skozi serijo improviziranih plesnih in pevskih točk, v katerih so sodelovali tako organizatorji kot delegati. Bogatejši z novimi izkušnjami in poznanstvi so našo šolo zapustili šele zvečer.

Bil je privilegij organizirati tako uspešen dogodek, za kar bi se radi zahvalili vsem, ki so pomagali pri organizaciji.

Maja Kalin, glavna organizatorka v imenu UNESCO kluba Gimnazije Vič

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka