Dogodki in novice

Dijaki 2.b so obiskali vrstnike na Gimnaziji v Monoštru na Madžarskem

V okviru programa raziskovalno - izobraževalnega tabora so dijaki 2. b oddelka v torek, 13.9.2016, pod vodstvom mentoric Maje Gerden, Sonje Artač in Mojce Manfreda obiskali Gimnazijo v Monoštru. Obisk je bil namenjen spoznavanju dela, življenja in manjšinske problematike v Porabju. Obisk smo organizirali in izvedli v sodelovanju z Generalnim konzulatom RS v Monoštru. Gospod generalni konzul, dr. Boris Jesih, nam je podrobno predstavil zgodovino in aktualni položaj slovenske manjšine v Porabju. Na obisku na Gimnaziji Monošter so nam dijaki predstavili delo in življenje na šoli, dve dijakinji, pa sta nam v slovenskem jeziku predstavili Porabje: geografske, ekološke, zgodovinsko-kulturne značilnosti, položaj in aktivnosti slovenske narodnostne manjšine. V uvodu srečanja nas je z recitacijo v slovenskem jeziku prisrčno pozdravila učenka osnovne šole Monošter. Gospa ravnateljica Éva Balogh je že v uvodnem nagovoru izrazila željo po nadaljnem sodelovanju z Gimnazijo Vič. Dogovorili smo se, da v prihodnjih mesecih s skupino učiteljev obišče našo gimnazijo.

Del srečanja je bil namenjen tudi druženju dijakov iz obeh gimnazij. Objava na facebook strani Gimnazije Monošter

V nadaljevanju smo se v Slovenskem kulturno informacijskem centru Lipa srečali z gospodom Jožetom Hirnökom, predsednikom Zveze Slovencev na Madžarskem. Predstavil nam je delo in življenje Slovencev v Porabju z zgodovinskega, narodnostnega, kulturnega in političnega vidika. Ogledali smo si tudi dokumentarni film Porabje nekoč in danes. V nadaljevanju smo obiskali tudi Muzej železne zavese v Števanovcih, kjer so se dijaki seznanili z dokumentarnim gradivom, eksponati in zapisi, ki predstavljajo čas od konca 2. svetovne vojne do leta 1990.

Gospod generalni konzul dr. Boris Jesih je v Muzeju železne zavese dijakom nazorno predstavil čas, življenje in politično situacijo v obdobju, ki ga prikazuje muzej. Za prevajanje iz madžarskega jezika v slovenščino je skrbela strokovna sodelavka konzulata gospa Brigita Šooš.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka