Dogodki in novice

Naša dijaka prva na mednarodnem tekmovanju mladih raziskovalcev

kratek opis

Miha Papič in Matija Tomc, dijaka Gimnazije Vič, sta dosegla prvo mesto v kategoriji Celična in molekularna biologija ter zlato medaljo na največjem južnoameriškem mednarodnem tekmovanju Mostratec v Braziliji. Mostratec je tekmovanje mladih raziskovalcev z 29-letno tradicijo. Letos so sodelovali dijaki iz vseh južnoameriških držav ter iz 22 drugih držav sveta, med drugimi tudi ZDA, Španija, Danska, Nizozemska, Turčija in prvič tudi Slovenija.

Raziskovalne naloge so s področja naravoslovja in tehnologije, informatike ter matematike. V finale se je uvrstilo 375 srednješolskih projektov. V vsaki kategoriji je podeljena zgolj po ena zlata, srebrna in bronasta medalja, kar se razlikuje od podobnih tekmovanj drugod po svetu (kjer podelijo po več zlatih, srebrnih in bronastih odličij).

Miha in Matija sta sodnike prepričala z odlično predstavitvijo svoje naloge z naslovom Light induced gene expression in mammalian cells (Svetlobna regulacija izražanja genov v sesalskih celicah). Njuna šolska mentorica je Alenka Mozer, raziskovala pa sta pod mentorstvom Lucije Kadunc iz skupine prof. Romana Jerale s Kemijskega inštituta, kjer sta opravila tudi ves eksperimentalni del naloge. Eksperimentalno delo in zapis naloge je dijakoma vzel približno leto in pol. Med tem časom sta dvakrat do trikrat na teden po pouku odšla še na Kemijski inštitut, kjer sta opravljala eksperimente. Raziskovalna naloga je del projekta Nova generacija raziskovalcev ved o življenju, ki sta ga delno financirala Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

V raziskovalni nalogi sta predstavila spremenjene človeške celice, ki se odzivajo na svetlobo. Tako lahko kar preko zaslona mobilnega telefona sprožimo prepisovanje genov, ki lahko delujejo na primer kot zdravilo. V prihodnosti bi si želela, da bi take celice lahko enkapsulirali, jih vstavili pod kožo pacienta, ta pa bi si lahko z mobilnim telefonom doziral zdravilo, na primer inzulin.

Tekmovanje Mostratec je povezano s številnimi podobnimi v Evropi in ZDA, tako da sta viška dijaka prejela kot nagrado še neposredno uvrstitev v finale tekmovanja INSPO aprila 2015 v Istanbulu v Turčiji. To nagrado so Mihu in Matiji posebej podelili organizatorji INSPO.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka