Dogodki in novice

Predavanje o makedonskem jeziku in sodobni makedonski književnosti

8. decembra 2021 je bila gostja na Gimnaziji Vič prof. dr. Namita Subiotto. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani predava in vodi katedro za makedonski jezik in književnost. Ukvarja se s prevajanjem strokovnih in znanstvenih besedil ter leposlovja iz južnoslovanskih jezikov ter slovenskih besedil v bolgarščino in makedonščino. Prejela je medaljo Blaže Koneski za afirmacijo makedonske književnosti v tujini in postala članice Bolgarske akademije znanosti in umetnosti. Prejela je tudi Lirikonov zlat za vrhunske prevode poezije.

Prof. dr. namita Subiotto nam je predstavila makedonski jezik in črkopis ter analizirala postmodernistično novelo Venka Andonovskega, ki jo je sama prevedla. Ura je bila namenjena tretješolcem in je bila zelo zanimiva, saj smo slišali pregled najpomembnejših makedonskih literatov, ki nastopajo kot liki v tej noveli. V ospredju pa je bil osrednji motiv preobrazbe, ki so jo dijaki primerjali s Kafkovo Preobrazbo. Dijakom je na osnovi te novele predstavila tudi groteskne, stilne, časovne ter sporočilne posebnosti te novele.

Enega od odlomkov Vinske mušice je prebrala v makedonščini tudi naša sodelavka Evdokija Josifoska, ki prihaja iz mesta Struga ob Ohridu, ki je tudi dogajalni kraj novele.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8 slika9 slika10